Biljka Rosopas

1
585

rosopasOpis biljke: rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranjenom stabljikom visine od 30 do 70 cm. Listovi su perasto razdijeljeni, odozgo mutno-zeleni, a s donje strane modro-zeleni. Žuti su cvjetovi složeni u rijetke štitaste cvatove. Vjenčić je sastavljen od 4 latice a čaška od 2 zelenkasta hlapa, u kojima je omotan cvijet, a otpadaju kad se rascvjeta. Plod je valjkasti tobolac, s mnogo crno-smeđih sjajnih sjemenki, što imaju maleni bjelkasti privjesak. Rosopas se lako raspoznaje po narančastom mlijeku što »grize« kad se otkine list. Koren i stabljika puni su toga soka.

 

Stanište: raste na zapuštenim mjestima, putovima, u blizini ljudskih naselja, uz ograde, plotove i zidove te među kamenjem.

 

Ljekoviti dio biljke: za lijek sabire se čitava biljka za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu, po mogućnosti što brže.

 

Ljekovito djelovanje: rosopas je odavno poznata ljekovita biljka što se uspješno koristi u liječenju bolesti probavnog trakta, posebno kod želuca, žući i jetre. Isto tako, koristan je u liječenju astme, bubrega i mokraćnog mjehura. Izvana rosopas koristi se u liječenju lišaja, krasta i drugih kožnih bolesti.