Ćelavost kod žena

10
906

vlasišteTijekom godina, broj žena koje gube kosu bio je stalan i nije se mijenjao. No iznenada, pedesetih godina ovog stoljeća, broj žena pogođenih alopecijom udvostručio se, pa utrostručio, a ta posljednja brojka od tada opet se udvostručila. Od godine 1962. broj žena na putu prema ćelavosti povećao se za još 122%.

Današnja istraživanja pokazuju da svaka treća žena ima problema te vrste. Slično povećavanje zabilježeno je i u cijelom svijetu – u Francuskoj, Italiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i tako dalje. Zato se liječnici predaju proučavanju medicinske literature da bi pronašli razloge tome. Otkrili su mnoštvo mogućih uzroka: kemijski proizvodi u šamponima i sredstvima za kosu, medikamenti, atmosfersko zagađenje, suvremena neuravnotežena prehrana, pretjerano friziranje kose, emocionalna napetost. Zna se da svi ti faktori imaju štetne učinke na kosu, a posljednjih desetljeća dodir s tim potencijalnim uzrocima znatno je porastao.

Pogreške koje čine same žene

Izvješća stručnjaka ustvrdila su da je znatan broj žena odgovoran za opadanje svoje kose, bilo da se radi o uporabi i zlouporabi kemijskih proizvoda, agresivnim frizurama ili drugim štetnim postupcima.

Primjerice, u 25 slučajeva ćelavosti kod mladih žena koje su nosile “konjski rep” ustanovljeno je da je alopecija otpočela znakovima crvenila i ljuštenja oko stegnute kose. Tijekom više mjeseci, područja gdje je kosa bila jače istezana, postajala su ćelava i doimala su se kao obrijana. Kovrčanje (“minival”) je još jedna posebno brutalna tehnika koja može ozbiljno oštetiti kosu jer se često provodi.

Jedna poznata medicinska udruga objavila je da proizvodi za “trajne” frizure mogu imati depilatorni učinak ako se predugo primjenjuju na kosi.

Londonski istraživači analizirali su 95 slučajeva ženske ćelavosti i konstatirali da je kemijska kozmetika uzrokovala gotovo sve njih. Doktor S. Alexander izvijestio je da je 21 pacijentica oćelavila uporabom proizvoda za uklanjanje kovrča, tri su patile zbog proizvoda za bojenje kose i pravljenje “trajne”, a petnaest je gubilo kosu zbog prečvrstih viklera koje su upotrebljavale. Većini tih žena kosa je ponovno počela rasti nakon uklanjanja uzroka problema.

Nagomilavanje rizika

Osim opasnosti za kosu, neki kemijski proizvodi opasni su za cijeli organizam. Gotovo svi izazivaju negativne reakcije kod ovog ili onog korisnika. Jeste li spremni preuzeli rizik da postanete jedan od njih?

Evo nekih primjera.

Boje na bazi derivata katrana koje ulaze u sastav mnogih otopina, opasne su. Jedna od njih, fenilenediamin, može izazvati ozbiljne probleme zbog jakog kemijskog spoja koji ne mora izazvati upalnu reakciju odmah nakon uporabe, ali postupno se razvija alergijska reakcija. Doktor James W. Burke u članku “Dermatoze izazvane kozmetikom” u časopisu Joumal of Southem Medical Association opisuje reakciju na tu otopinu kao “eksplozivnu”. Ona izaziva stezanje vlasišta, bol, osjetljivost i na kraju gnojenje i akutnu upalu.

Duža uporaba otopina na bazi olova i srebra, koje se ponekad neopravdano naziva “rekonstituantima”, može imati razorne posljedice. Olovo i srebro organizam lako apsorbira i oni se u njemu nakupljaju. Trovanje olovom stvara simptome kao što su loš vid, grčevi i paraliza. Neki tonici mogu sadržavati otrove kao što su formol ili arsen te desetak iritanata kao što je salicilna kiselina.

Lakovi, razrjeđivači i drugi kemijski proizvodi mogu izazvati kožne upale koje se šire i na druge dijelove tijela.

U engleskom medicinskom časopisu Lancet doktor B. G. Edelston izvještava da sintetičke smole iz lakova, ako se udahnu, ne budu izlučene iz organizma. Nalaze se ne samo u plućima, nego i u jetri, slezeni i u drugim organima. Utvrđeno je da nadraženje i upala koje one izazivaju, mogu začeti i oštećenja jetre i pluća. Metalna isparavanja iz boja za kosu sadrže i pulverizirane metale kao što su bronca, bakar, srebro i slične.

Ostali faktori alopecije

Loša prehrana može prouzročiti propadanje i smrt folikularnih vrećica, a uzrok tome može biti i težak slučaj prhuti, loša cirkulacija u vlasištu i neki lijekovi.

Što činiti?

Evo nekih osnovnih pravila za zaštitu i održavanje zdravlja vlasišta:šamponiranje

Odrecite se kemijskih proizvoda. Zamijenite ih neagresivnim proizvodima na bazi biljaka. Oni mogu biti odlični za kosu i kožu vlasišta, a lako ih je pripremiti u kući.

Izbjegavajte “trajne” frizure s kaučukom, previše čvrstim viklerima i slično.

Izbjegavajte “minival”.

Svakodnevno masirajte vlasište i češljajte kosu.

Nikad ne upotrebljavajte četku od najlona, koja može istrgnuti već krhke vlasi. Mnogi zubari kažu da su najlonske četke pregrube za zube i zubno meso. Zamislite što onda mogu učiniti kosi! Upotrebljavajte četku od prirodnih vlakana.

Održavajte čistoću kose i vlasišta perući kosu prirodnim šamponima na bazi biljaka.

Odrecite se dijela za mršavljenje koje vam mogu poremetiti prehranu i izbjegavajte sredstva za mršavljenje.

Hranite se zdravo, uravnoteženo, s obiljem povrća, voća te aromatičnih biljaka i ostalih prirodnih namirnica koje daju sve potrebne sastojke neophodne da bi kosa bila lijepa.

PODIJELI

10 KOMENTARI

  1. Jelena Moravac hvala vam puno na odgovoru,ja sam starija osoba,pa mozda je i manjak östrogena,ali cu pokusati.Ljep pozdrav

  2. Saima Kovacevic jeste za kosu,jede sa kašika dnevno,moja kćerka je imala problem,nakon mnogih pregleda i nalaza postavili su konačnu dijagnozu-alopecija,ali gelovi i tečnosti nisu ništa pomagali,opadala je i dalje (u pečatima).Otkad ovo koristi više ne opada,a na tim mjestima je narasla nova.U suštini to je samo dobar kompleks vitamina B.Probajte,želim vam sreću.

  3. Evo jedan prirodni recept: u 1kg meda dodati 1/2 kg oraha (mljevenih),1/2 mrkve(izrendane).Svaki dan uzimati jednu kašiku.Mojoj kćerki je pomoglo ovo,dok od gelova i ulja koje je dobijala kod dermatologa nije bilo nikakvog pomaka.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here