Celer

13
5007

celerOpis biljke: Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korijenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast. Nekada se vjerovalo da celer pospješuje spolnu moć. Danas se zna da pospešuje uspešnu razmjenu materija. Bogat je limonenom, eterskim i masnim uljem. U korijenu ima eterskog ulja, šećera, apina, asparagina, tirozina, kolina, alosorbusena, pentosana i masti.

Slatkasti odebljali korijen celera najčešće se koristi za spravljanje salate, variva ili kao začin za supe i čorbe. Peteljke i listovi koji imaju jak aromatičan miris, takođe služe kao začin. Biljka zadržava specifičan miris i nakon sušenja. Divlji celer zbog jakog i neugodnog mirisa, malo se koristi.

Stanište: celer raste kao divlja i kulturna biljka koja se uzgaja u povrtnjacima. Kao divlja raste na obalnom području i na vlažnim područjima gotovo po cijeloj Europi, a nalazi se i na drugim kontinentima. Drži se da je divlji celer otrovan te ga zato ne upotrebljavamo u liječenju ljekovitim biljem. Za vrtni ili pitomi celer drži se da je veoma značajna ljekovita biljka.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se koristi korijen vrtnog celera.

Ljekovito djelovanje: Za liječenje astme, katara pluća, promuklosti, bolesti živaca, mokraćnih putova, bubrega, gihta, reume, poboljšanja apetita, otklanjanja probavnih smetnji, jačanje želuca. Celer se koristi u liječenju vodene bolesti, reumatskih bolesti, gihta (uloga) i pretjerane gojaznosti, kroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu, što su povezane s osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, pomanjkanja apetita i bolesti koje su uvjetovane nedostatkom osnovnih materija potrebnih organizmu. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

Čaj od celera za protiv reume:

U litri vode kuha se 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Procijedi se i pije mlako nekoliko puta dnevno, a u trajanju od nekoliko nedjelja.

Celerom protiv bubrežnih bolesti:

Protiv bubrežnih tegoba treba piti sok od svježih listova celera, sam, sa medom ili kao alkoholaturu – 30 kapi dnevno.

PODIJELI

13 KOMENTARI

  1. Ja u poljoprivrednoj apoteci kupim seme, posejem i rasadjujem. Trazi cesto okopavanje i zalivanje. Listove najvise susim, stavljam u svako jelo a koren rendam za salatu. Nije mi poznato da ima divljeg! Pozdav dragoj Ceni iz Panceva, od makedonske snaje!

  2. Gospogjo Danilovskii i kaj nas vo dvorot ima celer ama nikoj ne go nasadi tuku sam nikna,i kako da znaeme dali e div ili pitom,ima prijaten miris.Ne znaeme dali da go koristime,se poveke se sirisamiot.

  3. moja obitelj ga redovito koristi u juhicama,,,a korijen je jako dobar panirani,,,,malo se prokuha i dalje panira kao meso(y)…no eto sad sam putem tog članka doznala plus ljekovita svojstva…

  4. drago mi je sot sma ovo procitala..celer inace volim tj.aromu njegovu..jedem ga kao svezu salatu a listove stavljam u supe i variva..

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here