Doručak je ključan za idealnu težinu

4
105

Danas smo zatrpani mnogim receptima i savjetima kako najbrže smršati i postići idealnu tjelesnu težinu.

doručak sok
Formula za mršanje naizgled je veoma jednostavna – hranom unesite onoliko kalorija koliko ćete ih potrošiti.

Međutim, svi koji su bar jednom pokušali skinuti koji kilogram viška, znaju da to nije nimalo jednostavno.

Prije svega moramo znati da period zdravog mršanja nije kratak. Tako, gubitak od 20 kg zahtijeva vrijeme od oko 6 mjeseci, ako se slijede sva pravila zdravog mršanja. Tokom tog vremena osoba treba naučiti odabrati kvalitetne namirnice, ali ih isto tako i pravilno pripremati. Nakon što se postigne optimalna težina, javlja se problem kako je dugoročno zadržati. Ako se opet vratimo lošim prehrambenim navikama, kao što su obroci u kasnim večernjim satima i ako prestanemo vježbati i kretati se, jedino što možemo očekivati je povratak na staro i stare probleme.

Ukoliko redovno doručkujete, već ste napravili jedan od najvećih koraka u očuvanju optimalne težine.

Naime, energetski i nutritivno bogat prvi obrok tokom dana važan je između ostalog i zbog toga da ne bi frižider otvarali u kasnim večernjim satima. Smatra se da bi novu optimalnu težinu trebali zadržati godinu dana, kao bi se organizam navikao na novo stanje i kako bi se sve tjelesne funkcije tome prilagodile.

Jedan od najboljih načina prehrane koja prvenstveno podrazumijeva uravnoteženost obroka je mediteranska prehrana. Ona uključuje integralne proizvode, ribu, puretinu, piletinu, orašaste plodove, maslinovo ulje te mnogo svježeg voća i povrća. Mediteranska prehrana prije svega podrazumijeva unos dobrih masnoća iz maslinovog ulja, a sasvim malo zasićenih masnoća iz crvenog mesa, koje ne bi smjeli jesti više od jedan puta sedmično.

Na taj način značajno smanjujemo rizik od bolesti srca i krvnih sudova, koje su u direktnoj vezi sa debljinom, i koje su veoma raširene, kako u našoj zemlji, tako i u cijelom svijetu.