Držači na kolicima u samoposlugama – na prvom mjestu po broju bakterija

0
73

Držači na kolicima u samoposlugama neprikosnoveno su na prvom mjestu po broju bakterija pronađenih na nekom predmetu, dok kvake na vratima od javnih toaleta uopšte nisu tako prljave kao što bi se moglo očekivati, rezultat je istraživanja nedavno provedenog u Južnoj Koreji.

Udruženje za zaštitu potrošača Južne Koreje testiralo je šest predmeta koji se najčešće koriste u svakodnevnom životu kako bi utvrdilo koji od njih sadrži najviše bakterija, prenijela je agencija Rojters.

Na prvo mjesto izbili su držači na kolicima u supermarketima sa 1.100 kolonija bakterija na 10 kvadratnih centimetara, dok su drugo mjesto zauzeli kompjuterski „miševi” u Internet kafeima (690). Glavni razlog što držači na kolicima imaju tako puno bakterija jeste to što je njihova površina veća nego kod ostalih testiranih predmeta. Ljudi naprosto imaju više mjesta na kome mogu da talože bakterije, objasnio je jedan od predstavnika Udruženja za zaštitu potrošača. Na trećem mjestu se se našli držači u autobusima (380), a na četvrtom kvake od javnih toaleta (340). Na dnu liste su dugmići na liftu (130) i držači u podzemnoj željeznici (86). U izvještaju, objavljenom ove nedjelje, podsjeća se da je dobro pranje ruku sapunom dovoljno da uništi gotovo sve bakterije.