Glavni sastojak u pivu mogao bi pomoći u borbi protiv raka

0
238

pivo protiv rakaU hmelju se nalaze kiseline koje onemogućavaju razmnožavanje bakterija, a pokazale su se i korisnima u liječenju raka. Znanstvenici ih pokušavaju dobiti u laboratoriju…

Jedan od ključnih sastojaka u pivu mogao bi se koristiti u borbi protiv raka i upalnih bolesti. Znanstvenici na Sveučilištu Idaho u SAD-u istražuju kako izdvojiti korisne kiseline iz hmelja nazvane – humulones i lupulones, i napraviti ih ponovo u laboratoriju.

Te kiseline imaju sposobnost uspješno se boriti s bakterijama te onemogućavaju njihovo razmnožavanje. Osim toga, tijekom jednog eksperimenta uništile su, kažu, stanice raka i onemogućile stanicama leukemije da se prilijepe za kosti.

Voditelj istraživanja dr. Kristopher Waynant kaže kako su na brzom i učinkovitom putu da sintetiziraju te kiseline u farmaceutske lijekove. Upozorava ljude da zbog ovog otkrića ne navale na pivo.

– Mi svakako ne mislimo da sad treba pivo početi doživljavati lijek protiv raka i drugih bolesti. Ljekoviti sastojci nalaze se u hmelju, od kojeg se, istina, pivo i proizvodi. Mnogi lijekovi potječu iz prirode ili su derivati određenih biljaka. Nadamo se da možda postoje i sintetski putevi da se takve tvari naprave te budu jednako aktivne ili čak i više – objasnio je dr. Waynant, piše HealthNewsLine.