Kukuruzna svila

7
15699

kukuruzna svilaKukuruzna svila je jedno od onih sredstava koje mnogima zvuče kao “bapski lek”. Istina je da se kukuruzna svila već jako dugo koristi kao ljekovito sredstvo, i to ne samo u našem narodu, i to da je od zaista velike pomoći kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posljedice. O čemu se ovdje radi? Svježa kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, klorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalija i mangana. Sve je to lijepo, ali šta kukuruzna svila radi vašem organizmu? Odgovor je jednostavan, kukuruzna svila je, u obliku čaja, jedan od najjačih prirodnih diuretika. Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće i to bez štetnih posljedica, što je naročito bitno kod onih bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno djelovanje na organizam.

Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega, a ukoliko ga koristite duže vrijeme rastvara kamen u bubregu i izbacuje pijesak iz bubrega. Plus, izbacivanjem veće količine mokraće organizam se oslobađa viška fosfora i bjelančevina, što znatno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilično se smanjuje i oticanje nogu. Još nešto: sa vodom će se izlučiti i ostale štetne materije, pa redovno konzumiranje ovog čaja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri. Naravno da se za ovakvo djelovanje podrazumijeva i to da pomaže kod svih oboljenja mokraćnih puteva, upala mokraćnog mjehura, eliminira umanjeno lučenje mokraće i pomaže kod noćnog mokrenja.

Što će vam to kad ste potpuno zdravi? Zbog izraženog diuretskog djelovanja čaj od kukuruzne svile može vam pomoći i kad želite da smršavite (naravno uz odgovarajuću dijetu i vježbe), jer će uz njegovu pomoć vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije. Priprema čaja je jednostavna, jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile (ukoliko je nepotpuno osušena, gubi dejstvo) prelije se šoljom vrele (nikako ključale) vode, ostavi se nekoliko minuta i procijedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva do tri sata. Ako vam se ukus ne dopada dozvoljeno je popraviti ga limunom. Ukoliko su vaše tegobe izražene, čaj možete piti i u većim količinama – potrebno vam je 25 grama kukuruzne svile i litar vode za pripremu čaja, koji potom možete piti kad ožednite, umjesto vode.