Liječenje herpesa na usni

herpesSimptomi herpesa

Herpes na usni obično nastupa dva do tri dana nakon pojave prvih simptoma. Simptomi koji prethode herpesu su lokalizirani svrbež, bol i neugodno peckanje.

Vrlo brzo nakon pojave simptoma koža na tom mjestu nabubri, pocrveni i postaje bolna. Na uzdignuću se javljaju sitni mjehurići ispunjeni svijetlom gotovo bezbojnom tekućinom. Herpes se najčešće javlja sa vanjske strane usta ili usana, te negdje u tom području pored. Mjehurići s vremenom pucaju, što dovodi do stvaranja žutih krasti i ranica koje obično zacijele u roku od 7 do 10 dana.

Napomena: Tekst se odnosi na Herpes HSV1 virus

Liječenje herpesa

Herpes u većini slučajeva prolazi sam od sebe i ne zahtjeva posebno liječenje. Ipak, kod vrlo čestih recidiva provodi se terapija antivirusnim lijekovima koji se mogu uzeti na recept. U takvim slučajevima, liječenje se treba provesti odmah nakon izbijanja simptoma herpesa, pa je dobro u kućnim zalihama imati lijekove koje vam je prije propisao liječnik.

Prirodni recepti protiv herpesa su: čaj od kadulje, čaj od ružmarina, korijena čička ili livadske djeteline. Pored čajeva, u liječenju herpesa veoma je bitno da osoba izbjegava stres, da miruje i konzumira laganiju hranu.

Na mjestu izbijanja herpesa možete držati kocku leda, to bi trebalo ublažiti samu pojavu herpesa. Još bolja metoda je da na mjestu izbijanja herpesa držite češanj češnjaka. Naravno, češnjak treba da bude svjež. Jedan češanj češnjaka držite na mjestu nekih pet minuta, te ga zamijenite svježim.

R E K L A M A

8 comments
Muharema Mujagić Burzić
Muharema Mujagić Burzić

najbolji lijek za herpes su špice od dunje pokiseliti u vodu i sa onim gelom mazati il ¸"Listerinom "ispirati usta i nikad se neće povratiti isprobano i jedno i drugo

Elena Todorovska
Elena Todorovska

Ja sam sprecila sirenje herpesa pomocu smesom od sode bikarbone i kapljicu-dve obicne vode. Sigurno uspeva, provereno ;)

Verica Milojkovic
Verica Milojkovic

Propolis kapi koristiti svakog dana da bi imali dobar imunitet !!!

Verica Milojkovic
Verica Milojkovic

PROPOLIS SE KORISTI SVAKOG DANA DA BI IMALI DOBAR IMUNITET !!!

Olivera Minic Stojanovic
Olivera Minic Stojanovic

Hvala Verice, koristim PROPOLIS kapi, ali ne tako redovno. Ako sam dobro shvatila, za unistenje herpesa(sa kojim imam problem povremeno) potrebno je koristiti i kapi i mast.

Verica Milojkovic
Verica Milojkovic

Propolis kapi se uzimaju za jačanje imuniteta, mast ide direktno na promenu.

Olivera Minic Stojanovic
Olivera Minic Stojanovic

Da li ste mislili na PROPOLIS kapi koje se piju ili na PROPOLIS mast? Predpostavljam da je dobro i jedno i drugo

Verica Milojkovic
Verica Milojkovic

Proizvod pčele i prirode" PROPOLIS" uspešno uništava virus hespesa, to je naučno dokazla- dr Adelina Derevič u svom radu.