Moderna uporaba maslinova ulja

6
467

maslinovo uljeKolesterol

Znanstvena istraživanja u Francuskoj, bivšoj Jugoslaviji i u drugim zemljama pokazala su da svakodnevne doze maslinova ulja smanjuju razinu kolesterola u krvi.

Kardiovaskularne bolesti

Na grčkim otocima Krfu i Kreti tijekom istraživanja provedenog na 1215 muškaraca u dobi između 40 i 59 godina nađena su samo četiri slučaja kardiovaskularnih bolesti. Ugledni kardiolozi koji su proveli to istraživanje, objavili su na međunarodnom kongresu specijalista u Ateni da maslinovo ulje igra važnu ulogu u grčkoj prehrani i da izgleda da je taj faktor povezan s niskom razinom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Čirevi

Doktor Dewitt Fox liječio je svoje pacijente koji su patili od čira maslinovim uljem. “Dvije jušne žlice s čašom mlijeka čine jako puno dobra. Osim toga, smanjuju kiselost, a budući da je to ulje nezasićeno, ono ne povisuje razinu kolesterola.”

Kamenac žučne vrećice

Doktor E. Granata izvješćuje u jednom broju časopisa Minerva Dietologica da je maslinovo ulje preventiv nastanka žučnih kamenaca.

Bursitis

Žena koja je patila od bolnog bursitisa (upale vodenaste vrećice u zglobovima) u ramenu i odlučila je iskušati maslinovo ulje nakon što je čitala o jednom slučaju te bolesti izliječenom maslinovim uljem. Svakodnevno je počela trljati rame i gornji dio ruke toplim maslinovim uljem, masirajući blago, ali duboko. Stanje joj se počelo poboljšavati, a potom je njezino rame postupno povratilo pokretljivost. Mogla je brzo podignuti ruku iznad glave i više nije imala napade bursitisa.

Namakanje stopala protiv kolesterola

Neka druga žena tvrdi da je uspjela smanjiti svoj visoki nivo kolesterola u krvi namačući svakodnevno stopala u kupki od sapuna od maslinova ulja. “Znam da se to čini besmislenim, ali ipak je istinito”, kaže ona. “Pad razine kolesterola potvrdio je moj liječnik.” Objasnila je da joj je ta pomisao došla na um kada je u nekom časopisu pročitala pismo čitatelja koji je odao taj “trik” drugima.

Zatvor

I službena i narodna medicina slažu se da je od jedne žličice do pola čaše maslinova ulja odličan laksativ, protiv kroničnog zatvora. Neki liječnici preporučuju ga i za pranje u slučaju skrućenog izmeta.

Razno

Maslinovo ulje sastojak je u pripremi kozmetičkih preparata, toaletnih sapuna, proizvoda za njegu kose, šampona, losiona, melema i krema.