Orah

8
282

orahOpis biljke: orah je stasito drvo visine do 25 metara. Listovi su neparno perasti, u početku malo crvenkaste boje. Muški cvjetovi razvijaju se u pazuhu listova, kao obješene rese. Ženski cvjetovi razvijaju se pojedinačno, ili u manjim skupinama, na novim izdancima.

 

Stanište: orah potječe sa Dalekog istoka i iz Male Azije. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka. Ne podnosi niske temperature.

 

Ljekoviti dio biljke: u proljeće se skuplja lišće, nezreo plod u junu, a zreo u jesen.

 

Ljekovito djelovanje: čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, dobru probavu, zatim, protiv raznih čireva, kostobolje, skrofuloze, gnojnih rana svih vrsta te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zubi, bolesti zubnog mesa, oteklina kostiju. Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, mliječnih krastica, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja. Od zelenih nedozrelih plodova, ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda priprema se sirup koji se s uspjehom koristi za liječenje svih navedenih bolesti.