Peršin kao prirodni lijek

0
3708

peršinSirovi peršin je dobar u liječenju slabokrvnosti, odnosno anemije, a baš zbog toga jer obiluje vitaminom C što olakšava apsorpciju željeza. On pojačava aktivnost i izlučivanje želuca, poboljšavajući tako probavu i na kraju apsorpciju minerala i ostalih tvari koje želudac treba da razgradi.

Opuštajuće djelovanje peršina u probavnom sustavu olakšava nadutost i dispepsiju.

Kao diuretik peršin poboljšava lučenje tekućine iz organizma pa tako i izlučivanje otrovnih tvari.

Odličan je lijek za artritis i giht. Čaj od sjemena peršina opušta glatke mišiće u cijelom tijelu i olakšava glavobolju, migrenu, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. On potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost.

Recept za vanjsku upotrebu peršina:

Zdrobljeno lišće peršina stavljeno na dojke tijekom laktacije ublažava oticanje i sprečava apscese. Uz to peršin ublažava ubode insekata i dobar je antiseptički oblog za posjekotine i rane.

Jedan dobar lijek protiv bakterija – naročito protiv Escherichie coli

Priprema lijeka: Korijen peršina operite, pa sameljite na mašinu. Isto tako uradite i sa limunom, a kasnije sve zajedno izmiješajte, te u smjesu stavite 20 dekagrama meda i 2 decilitra maslinovog ulja. Spremite lijek u čistu staklenku.

Sastojci za lijek: 25 dkg korijena peršina, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja.

Primjena lijeka: Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.

Nakon uzimanja lijeka, potrebno je uraditi nalaze, a u slučaju da je bakterija još uvijek prisutna, ponoviti uzimanje još jedne doze lijeka.