Pivski ili pekarski kvasac

2
2305

kvasacPivski i pekarski kvasac imaju slično djelovanje. Oba su ljekovita, djeluju protiv loše probave, kiseline u želucu i zatvora. Obadva kvasca u crijevnoj flori rade balans između dobrih bakterija i patogenih klica, pa time i poboljšavaju rad crijeva općenito.

Kvasci djeluju protiv kisele žuči, akni i drugih poremećaja na koži, pomažu u liječenju čira na dvanaestpalčanom crijevu i želucu. Također, dva spomenuta kvasca uspješno čiste krv od raznih toksina, te pomažu u liječenju ciroze. Djeluju protiv arterioskleroze, jer rastapaju i otklanjaju LDL kolesterol.

I pivski i pekarski kvasci djeluju ljekovito na više načina zbog obilnog sadržaja zaštitnih i ljekovitih tvari. Osobito su bogati vitaminima skupine B, a to su B1, B2, B5, B6, B12, i drugi, te esencijalnim aminokiselinama, željezom, selenom, cinkom, magnezijem, kalijem, natrijem, kalcijem, kromom i nukleinskim kiselinama.

Kvasac je odličan protiv anemije. Smanjuje, upalne procese, djeluje kao antibiotik, jača zube i živčani sustav.

On svojim blagim alkalnim djelovanjem neutralizira kiseline u krvi i tkivu.

Konzumiranje pekarskog kvasca se radi tako što se na prazan želudac, natašte ili između obroka, u malo vode ili mlijeka rastopi jedna do dvije žličice ovog kvasca, te se popije jedanput do triput na dan. Bitno je da se kvasac ne konzumira sa voćnim sokovima ili sokovima od povrća da ne bi došlo do fermentacije u želucu.

Pivski kvasac se uzima u dozama dvije do tri žlice u prahu, ili 6 do 8 tableta na dan.