Prirodni ljekovi za začepljen nos

5
25901

začepljen nosZačepljen nos može proizlaziti zbog niza različitih razloga.

Neki od glavnih razloga za začepljen nos jeste prehlada, alergija, gripa ili problemi sa sinusima. Kada osoba pati od prehlade ili alergije, to iritira nos. Dakle, u pokušaju da istjera sve što uzrokuje iritaciju, nos počne proizvoditi višak sluzi.

Najvažnija stvar koju trebate imati na umu kada se suočavate sa začepljenim nosom jeste da održavate nos vlažnim. Suprotno uvriježenom mišljenju, suhi zrak neće biti od koristi u raščišćavanju nosa, jer isušivanje sluznice samo će dovesti do daljnje iritacije.

Pa pogledajmo neke domaće lijekove za začepljen nos.

Vrući čaj
Jedan od najboljih načina za borbu protiv začepljenog nosa jeste da pijete puno toplog čaja. Topla tekućina će pomoći u labavljenju i rasterećenju vašeg začepljenog nosa.. No, vrući čaj ima dodatnu korist u ublažavanje začepljenosti i upala. Neki od umirujućih čajeva će vam pomoći u ublažavanju boli u nosu i sinusima. To su zeleni, pepermint i čaj od đumbira.

Parenje

Udisanje pare je odličan lijek za začepljen nos. To možete uraditi tako što ćete napuniti posudu sa vrućom vodom i dodati tri kašike octa u nju. Nagnite s enad posudom i pokrijte glavu sa peškirom. Vaš nos će odmah biti u boljem stanju.

Topli tuš

Topla kupka je jedna od najbolji domaćih lijekova za začepljen nos. Toplom kupkom ćete odmah otčepiti vaš nos.

Začinjena hrana

Izvrsan domaći lijek u borbi protiv začepljenjog nosa je da jedete dosta začinjene hrane. Naime, začinjenahrane pomaže u poboljšanju protoka sluzi kroz nosni prolaz. Kada patite od  začepljenog nosa, dodajte puno čilija u prahu u vaš sljedeći obrok.

Voda i so

Uzmite dvije šoljice tople vode i jednu kašiku soli i pomiješajte. Sa ovom tekućinom isperite nos i odmah ćete se riješiti začepljenog nosa.

Luk

Još jedan odličan način za borbu protiv začepljenosti nosa ke uz pomoć luka. Možete to učiniti tako da luk i izrežete na male komadiće i udišete ih. Također se možete riješiti ovog problema ako budete jeli sirov luk.

Sok od paradajza

Sok od paradajza se smatra jednim od najboljih domaćih lijekova za borbu protiv začepljenjog nosa. Možete napraviti vrući sok od paradajza vrlo lako kod kuće, tako što ćete skuhati jednu šoljicu soka od paradajza i dodati u njega jednu kašilu sjeckanog češnjaka, jednu kašiku limunovog soka, pola kašike ljutog umaka i malo celera. Kozumiranje ovog vrućeg napitka, najmanje dva puta dnevno će vam pružiti instant olakšanje od začepljenog nosa.