Prirodno liječenje za bijelo pranje

3
17826

bijelo-pranje
Bijelo pranje je upala sluznice vagine i moramo je kao i svaku upalu temeljito liječiti.
To je prijeko potrebno kada pomislimo kako je bijelo pranje neugodno i kako oslabi organizam.

Da bi se žene riješile bijelog pranja, treba se protiv njega boriti jednako tako kao protiv svake upale sluznice. Zato ne smijemo zanemariti oboljenje nijedne sluznice, jer su sve sluznice izvrgnute vanjskim utjecajima i zarazama. Sluznice se moraju neprestano boriti, i mogu se oduprijeti zarazama tek onda ako uz pomoć vlastitih korisnih bakterija uništavaju druge koje nadiru iz okoline.

Tako govorimo i o usnoj bakterijskoj flori koja uništava štetne parazite. Sluznica vagine normalno proizvodi mliječnu kiselinu koja sprječava razvoj štetnih bakterija. Ako je mliječne kiseline premalo, smanjuje se i otpornost na prema štetnim bakterijama i čim se ukaže prilika lako dođe do upale vagine. Nepravilna prehrana može bakterije uništiti ili ih spriječiti da tvore mliječnu kiselinu. Tako mogu u organizmu nastupiti neprijateljske bakterije, i tijelo mora pribjeći drukčijoj odbrani. Vagina izlučuje sluz, mobilizira granulocite i limfocite, te tako pokušava savladati tuđe kolonizatore. To je takozvano bijelo pranje.

 

SAVJETI

• Izbjegavajte prevelika opterećenja, pazite na higijenu i primjereno rublje. Ostavite pušenje i pretjerano konzumiranje kave. Pravi uzrok bijelog pranja uvijek treba ustanoviti liječnik.

Sasvim je jasno da u borbi protiv ovoga zla pomažemo mliječnom kiselinom. Nekada su udate žene u tu svrhu u inozemstvu upotrebljavale molkosan, koncentriranu sirutku, jer je prirodna mliječna kiselina izvrsno dezinfekcijsko sredstvo za ispiranje vagine (rodnice). Pokazalo se uspješnim također ispiranje čajem kamilice. Na litru čaja dodavalo se 3 – 4 kašičice moleksana. Liječenje moleksanom bilo je biološko jer je prirodni proizvod mliječne kiseline koja može obnoviti kiselu reakciju sluznice.

• Koristite sljedeće biljne kupke na 37 stepeni celzija, da bi voda imala uvijek istu temperaturu, stalno dolijevamo toplu vodu. Bolesnice koje poslušaju takve savjete, ubrzo će osjetiti poboljšanje. Sljedeće kupke pripremamo s majčinom dušicom (Thymus Vulgaris), ili borovnicom (Juniperus communis), 2 – 3 puta sedmično. Sljedeće kupke osiguravaju prijeko potrebnu prokrvljenost trbušnih organa, što je temelj za dalje liječenje.

Za dezinfekciju su na raspolaganju također prikladni čepići (supozitorija).

Jake antibiotike radije izbjegavamo jer uništavaju ne samo štetne bakterije nego istodobno i korisne; stoga je regeneracija korisne bakterijske flore otežana. Ako hocemo prirodi pomagati, ne smijemo joj previše smetati. Moramo paziti da ne uništimo ono što je dobro, jer se klice bolesti mnogo prije oporave nego korisne bakterije.

S obzirom da je bijelo pranje većinom tvrdokorna bolest, za liječenje je nužno strpljenje, ustrajnost i stroga dosljednost u ispunjavanju uputa. Samo tako ćemo postići trajno ozdravljenje, dakako pod uvjetom da se i ubuduće čuvamo štetnih utjecaja.

 

Biljni Recept

Čajna mješavina 1:
Po tri supene kašike bršljanovog lista i hrastove kore, po jednu kašiku preslice i brezova lista dvije kašike kamilice. Sve dobro promiješati i kuhati pet minuta u litri vode. Piti dva puta dnevno po malu šoljicu. Istim čajem ispirati (irigirati).

Čajna mješavina 2:
Orahovog lista, koprive, bršljana, po tri kašike, a kamilice i stolisnika po dvije kašike. Priprema i doziranje kao kod prvog primjera.

Čajna mješavina 3:
Stolisnika, idjirota, bokvice ženske po kašiku, a korijen omana i list malog oraha po tri kašike, kamilice dvije kašike. Sve dobro promiješati i od te mješavine četiri kašike kuhati 5 – 8 minuta u litri vode. Zatim treba ostaviti poklopljeno na strani 15-20 minuta. Tom se tekućinom ispire i pije po dvije male šoljice dnevno. Svaki put se priprema svježi čaj.

Čajna mješavina 4:
Ružmarina lišće, plod divlje ruže (šipak), orahovo lišce, vodena metvica i preslica u jednakim dijelovima dobro se pomiješa. Od te mješavine jedna kašika prelije se sa 2-3 decilitra kljucale vode i ostavi poklopljeno stajati 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno prije ili poslije jela po šoljicu. Terapija traje do ozdravljenja.

Čajna mješavina 5:
Steža sa kamilicom i matičnjakom: Jednu čajnu kašiku mješavine poparimo s četvrt litre kipuće vode, zasladimo medom i pijemo na gutljaje dvije do tri šoljice čaja dnevno.

Čajna mješavina 6:
Stolisnik, mrtva kopriva: Dvije kašike mješavine prelijemo sa četvrt litre vode, zakuhamo i ostavimo da odstoji nekoliko minuta, čaj pijemo duže vrijeme dva to tri puta dnevno.

ISPIRANjA

Napravite oparak rusomače, koprive, stolisnika i divljeg luka, vrkute (gospinog plašta), hrastove kore. Njime se ispirite češće tokom dana.

ISHRANA

• Jedite korijen peršina.

• Dubačac: stavljamo ga u supe i povrće. Posebno pristaje uz krumpir. U jelima ne služi samo kao začin koji daje ugodan okus nego potiče apetit i liječi.

• Puno sirove hrane, pogotovo povrća.

KUPKE I OBLOZI

• Pripremite kupelj od bijele vrbe. Okupamo se u vrućoj kupelji pripremljenoj s vrbom. U kupelj dodamo uvarak kore koji smo kuhali između pola i cijelog sata.

• Stavljajte obloge s trinama od sijena na donji dio trbuha stavljamo oblog koji moraju biti topli.