Recept: Sok od breze

sok od breze lijekSok od breze se sakuplja se u rano proljeće, prije otvaranja pupoljka.

Napraviti na stablu, otprilike 50 cm iznad zemlje, rupu promjera 1 cm i dubine također 1 cm. U visini rupe učvrstiti komad drveta koji služi kao žlijeb. Sok prikupljati u posudama od stakla, gline ili emajla.

Sakupljeni sok treba čuvati u frižideru, a ne u zamrzivaču. Uzimati u dozama od 200 do 400 ml na dan, podijeljeno u 2-3 navrata. Starija djeca uzimaju pola doze predviđene za odrasle, a mala djeca četvrtinu od već napomenute doze. Svjež brezin sok predstavlja prirodni regulator kod bubrežnih oboljenja, alergija, kostobolje, reumatizma, u periodu oporavka od bolesti, kao remineralizant.

R E K L A M A

14 comments
Ankica Krosnjar
Ankica Krosnjar

Da li to smijem koristiti sok posto me gusi kada cvjeta jaka alergija a nesmijem niti uvin caj posto je glavni sastav od breze i dolszi do gusenja

Ilijas Begić
Ilijas Begić

Svake godine u proljeće prije listanja sakupljam sok od breze na način da napravim rez na stablu u obliku slova V nekoliko rezova jedan iznad drugog toliko duboko da doprem do kambijalnog prstena. Na dnu zasjeka postavim lijevak savijen lim, isto u obliku slova V i postavim staklenu bocu. Boce postavim ujtro a neveće ih pokupim. Rijetko kad bude da nisu sve pune. Sok držim u frižideru i pijem deset dana tri puta dnevno po tri deca. Sok je odličnog ukusa. Pijem ga isključivo radi remineralizacije organizma u proljeće tj. nako izlaska iz zime. Moja supruga je sakupljala sok sa mnom. Tamo gdje teren dozvoljava otkopa žilu odsjeće je i stavi u flašu. Sakupi sok kao i ja. Nekad je brže punjenje kod nje a nekada kod mene. Sve zavisi od lokacije i debljine stabla, odnosno koliko je biljka "krenula" sa vegetacijom tj. povlačenjem vode iz zemlje.

Miki Todovic
Miki Todovic

moze osjeces zilu i stavis je u bocu,ili granu i napunice se sokom

Mira Trivić-Lozić
Mira Trivić-Lozić

ja sam pila sok od breze za štitnu žlijezdu..hipertireozu pojačan rad i pomogao mi je....odličan sok

Daca Mitic
Daca Mitic

nisam razumela kako postaviti posudu treba iseci koru i staviti posudu

Meliha Hadrović Glasić
Meliha Hadrović Glasić

Može li se na jednom stablu skupljati sok u npr. dvije boce i ima li veze na kojoj visini od zemlje postavite flašu? Ja sam dobila informaciju da neki ljudi skupljaju sok tako da zasijeku granu i pričvrste nešto teško za nju, a onda je ubace u flašu. Da li se taj sok po kvaliteti razlikuje od onog ispod kore?

Dino Devovic
Dino Devovic

jućer postavio posude od 2l, bile su pune poslije sata.sok je izvrsnog ukusa

Anna Gessner
Anna Gessner

to ja znam od davna prije 50 godina kad su zenu otpustili iz bolnice nije bilo lijeka i eno je i danas ziva pila je taj sok od breze

Lazo Bursac
Lazo Bursac

Piše,u rano proleće,pre nego što se iz pupoljka razvije list.

Gordana Kuruc
Gordana Kuruc

Niste napomenuli kada se sok prikuplja, u kom godisnjem dobu..