Sastav pivskog kvasca

18
1472

kvasacPivski je kvasac živi mikroorganizam, koji ne samo što pretvara šećer i sladovinu u etilni alkohol i ugljični dioksid, nego svakom pivu daje poseban okus i miris, tj. dušu. Zato nije nimalo neobično što svugdje u svijetu poznati proizvođači piva sami umnožavaju kvasac koji njihovu pivu daje prepoznatljiva svojstva, pa ga ljubomorno čuvaju i nerado ustupaju drugima.

No poznato je i to da pivski kvasac ima mnoga ljekovita svojstva. Naime, kvasac je pun vitamina B, odlično se bori protiv stresa, regulira kolesterol, a pronalazimo ga i u službi ljepote i zdravlja.

Procesom prerade sirovog kvasca dobivamo suhi pivski kvasac. On predstavlja pravu riznicu hranjivih sastojaka kao što su bjelančevine, aminokiseline, ugljikohidrati, minerali, oligoelementi i vitamini.

Pivski kvasac je dobio ime zato što se, prije nego se znalo za njegova ljekovita svojstva, koristio isključivo u proizvodnji piva. Kvasac sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, krom koji služi za prevenciju dijabetesa i infarkta, te glutamin koji poboljšava eliminaciju štetnih materija iz organizma.

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligoelemenata, pivski kvasac je izvrstan dodatak prirodnoj hrani. Minerali koji se nalaze u pivskom kvascu pomažu protiv stresa, osteoporoze, anemije, i drugih oboljenja.

Pivski kvasac u glavnom sadrži složene šećere, pa je pogodan za korištenje ako osoba ima dijabetes.

Kvasac je odličan u reguliranju kolesterola. U kombinaciji s medom, i jabučnim octom, pivski kvasac je odličan u reguliranju kolesterola u organizmu. On je prirodni antibiotik jer kontrolira bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam.

Kvasac se koristi za ljepotu, posebno ljepotu kože. Kvasac pomaže protiv akni, ekcema, upala i infekcije kože. Jača zube, kosu i nokte, te djeluje antikancerogeno.