Spriječite karijes bez puno muke

0
223

lijepo zubiZubi su, kažu ogledalo lijepog izgleda, ali kako ih, u carstvu slatkiša koji nas mame svojim ukusom, izgledom, oblikom, sačuvati od karijesa?

Koji šećer je najopasniji za zube? Saharoza, ali to nije ništa novo. Jedno holandsko istraživanje otkriva da količina šećera u nekoj namirnici nije i prvi uzrok karijesa! Naime, odlučujuće je vreme koje će šećer “provesti” u ustima – što je šećer duže “zaljepljen” za zube, to je opasnost od karijesa veća. Zato ne zadržavajte slatkiše u ustima!

Ovo nije znak da se trebate odreći slatkiša, možda samo malo smanjiti, ali donosimo vam savjete koje namirnice uzimati kako bi se što efikasnije borili protiv bolesti zvane karijes:

Slatkiši – izaberite manje zlo

Žele bombone su najopasnije upravo zbog želatina, koji se lijepi za zube zadržavajući bakterije određeno vreme i stvara im idealnu sredinu za razmnožavanje i pripremu napada. Ipak, ako ne možete odoljeti slatkišima, uzmite kockicu crne čokolade.

Smanjite unos kafe

Svaka namirnica koja sadrži šećer, između ostalog i kafa, izaziva lučenje pljuvačne kiseline i započinje proces demineralizacije zuba, a to je prvi korak u stvaranju karijesa. To znači da svaka pauza koja uključuje grickanje, pa čak i zaslađeni čaj, predstavlja prijetnju za vaše zube.

Jedite čvrste namirnice

One razrađuju mišiće vilice, pospješujući žvakanje i lučenje pljuvačke. A, pljuvačka štiti zube tako što ih čisti i smanjuje kiselost u ustima. Tako se radije odlučite za biftek nego za pljeskavicu, jedite svježe voće umjesto kompota i kuhanog voća. Preporučuje se i žvakaća guma bez šećera poslije obroka, ako niste u mogućnosti da operete zube.

Sir ili desert?

I konačno dobra vijest! Dok mnoge namirnice povećavaju opasnost od karijesa, sir smanjuje kiselost u ustima i neutrališe štetan utjecaj pojedinih namirnica.Zato bez sumnje – sir je to što vašim zubima treba. Bogat kalcijumom i fosforom, on također pojačava zaštitni utjecaj pljuvačke. Sir je idealan i za kraj obroka. Zato, od kriške sira glava ne boli.