Surutka

Surutka, „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i bjelančevine, nemajući, pri tom, mnogo kalorija.

Stoga, kao i zato što brzo stiže do svih organa, nadoknađuje organizmu mnoge deficite. Surutkini proteini idealan su izbor kada se organizam suočava sa specifičnim medicinskim izazovima. Na primjer, imaju potencijalno pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, čak i zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre, pa je sada, poslije svih zimskih praznika i krkanluka vezanih za njih, dobro obratiti se „staroj dobroj surutki” kako bi se ova najveća fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad.

Pošto sadrže većinu bjelančevina kao majčino mlijeko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posijle dojenja (kad ono nije moguće), drugi najbolji način hranjenja novorođenčadi. Surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbjeđuje organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbjediti. Važni su i atletičarima, pošto se prerađuju direktno u mišićnom tkivu, za razliku od drugih bjelančevina koje se prerađuju u jetri, pa omogućavaju brz oporavak mišića poslije treninga.

Proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbjeđuju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navići, a lako ga je i prilagoditi ličnom ukusu u različitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spriječe osteoporozu – razrijeđenost kostiju karakterističnu za to životno doba. Kako su pokazale studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu, nedovoljan unos bjelančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razrijeđenja kostiju, posebno bedrene i kičme, pa surutka može da ih nadoknadi, čak i osobama koje su alergične na laktozu (mliječni šećer). Inače, surutkini proteini sastoje se iz čitavog lanca bjelančevina. Medu njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (goveđi serum albumin).

Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažući organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronađen u majčinom mlijeku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom.

Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbjeđuju imunitet i djeci i odraslima, a pronađeni su kao dominirajući protein u kolostrumu, mlijeku koje se luči nekoliko dana poslije porođaja. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprječava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje željezo i pomaže njegovu iskoristljivost, sprječava rast bakterija, uključujući i patogene, istovremeno pomažući razvoj korisnih, poput bifidusa, čime se uspostavlja dobra crijevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprječava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprječava razvoj bakterija zavisnih od željeza.

Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoći kod mršavljenja pošto pomažu povećanje mišićne mase. Pored toga, pomažu da se osjećamo sitima jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit. Ipak da bi se izbjegao proliv, ne treba pretjerivati s količinom.

R E K L A M A

28 comments
Zorica Kulaš
Zorica Kulaš

većina ljudi pri kupnji sira ,jogutra,milerama i sličnog taj tekući dio procjedi i baci,,,bacajući usput i zdravlje s njim,,,,a mi kao dica bili smo sretni kad su nam i to dali za pit,,preko lita hladno umjesto vode il današnjih raznih sirup-sokova,,,,

Zorica Kulaš
Zorica Kulaš

Ljilja Miladinovic ,,ne ona je dugotrajni proizvod samo mora bit u frižideru,a ako piješ dnevno po šolju i tako će otić u kratkom roku

Sefika Suljic
Sefika Suljic

Tako kazu , a volim ja ove grickalice , surutku napravim ! Cmokic mila moja Nadja

Nađa Harbaš
Nađa Harbaš

Surutka je zaista zdrava za sve je dobra...a narocito za jetru potpunoo je obnovi.

Verica Hadži Vukić
Verica Hadži Vukić

Litar mleka zagrej da bude toplije, u to naspitrecinu kasike maje ti.sirila koje se kupuje u prodavnicama , poklopi,Ostavi da se stegne oko 1,2 sata, prebaci u guscu Gazu I stavi da se cedi preko noci. Ujutru imas sir koji po zelji posoli a I surutku koja je skroz sveza I zdrava...

Verica Hadži Vukić
Verica Hadži Vukić

Lako je napraviti I sam surutku, svakodnevno pavim i za to mi treba svega 5 min.vremena a uz to uvek imam I mladog sira. Cak I moja deca to umeju da naprave Sami.

Lorena Bolf
Lorena Bolf

Obožavam je al je nema za kupit svugdje

Ivan Cajic
Ivan Cajic

JAKO DOBAR NAPITAK PONAVIŠE ZA JETRU

Dimitra ProZur
Dimitra ProZur

sega bas napraviv. vo 4 l polno masno pleko se dodvaat 4 lazici polno masno mlecno brano se vari toa pa se dodava kiselo mleko edno kance i edna lazica limonska kiselina se vari na tivok ogan dodeka podne da se zgusniva pa se cedi i toa e surutka

Melina Dado Dedic
Melina Dado Dedic

Elvira Sivic :evo najjednostavniji recept,ja tako pravim a recept sam dobila od osobe koja je izlijecila jetru koja je bila u fazi raspada,malte ne...od prilike,stavim litar I po mlijeka na laganu vatru da se kuha....ovamo iscijedim sok od dva limuna...kad je mlijeko skoro gotovo,kad krene da se,,podize,,saspem sok od ta dva limuna I promijesam,lagano,ugasim sporet I ostavim sve to na toj toploj ringli....tako da stoji jedno sat vremena....dobit cete divan sir,koji kasnije mozete da jedete a surutku piti...ja pijem dvije case dnevno...a da,nad bokal stavite malo vecu cjediljku I ocijedite dobijeno,sir ostaje u cijediljki a surutka u bokalu...mozete drzati u frizideru I piti,nema potrebe da sve popijete za isti dan!

Melina Dado Dedic
Melina Dado Dedic

ja drzim u frizideru,pijem dvije case dnevno...mozete,stavite u bokal,pa u frizider...

Nada Klenović
Nada Klenović

i ja bi željela znati dali ova što se prodaje u trg, ima te vrijednosti,kupujem je i pijem.

Hajduk Željko
Hajduk Željko

Valja li išta ona surutka koja se prodaje u prodavnicama zdrave hrane?ZNam da ne može biti isto kao originalna, ali ima li bar neke koristi od nje?

Ljilja Miladinovic
Ljilja Miladinovic

Da li treba svaki dan sveza surutka ili moze i nekoliko dana da se drzi u frizideru ?

Miroslava Stojanova
Miroslava Stojanova

Vo mleko zovrieno nacedis eden limon i ostavis da se izladi,procedis,pa imas surutka i sirenje

Ivan Tensek
Ivan Tensek

Zakiseliš mlijeko pa napraviš sir,ostatak je surutka.Sigurno ima na internetu detaljnije.

Elvira Sivic
Elvira Sivic

Moze recept za sir i surutku da mi date , neki jednostavan ?

Zdravka Čato-Krndija
Zdravka Čato-Krndija

UVJERILA SE U ISTINITOST OVOG TEKSTA. JA SAM CAK VRATILA U NORMALU TUMUR MARKER NA JETRU, KOJI JE BIO POVECAN 50%. PILA SAM DVA MJESECA SVAKI DAN PO CASU, DVIJE, SIRUTKE.

Čizmić Ševala
Čizmić Ševala

Ja surutku imam a nekoristm je nekako nevolim a sad cu definitivno da uzimam pa makar nazor, maloprije sam bacila oko 2 , 3 litra

Eva Fezer
Eva Fezer

HVALA. NA. Vasem. Divnom. WEBSIDE

Nada Micic
Nada Micic

ovaj proidukt mleka nije ni mako nebitan, još kao deci sećam se da nam je baka davala da pijemo govoreći nam da ćemo biti zdravi i jaki.

Mirjana Bn Lazic
Mirjana Bn Lazic

uverila sam se u ovaj kvalitet,,,, tako reći nebitnog proizvoda,,,, surutka regeneriše jetru i čisti je od masnoće,,,, preporučuje se samo jedna čaša ujutro na gladan stomak,,,, ne preterivati sa pijenjem. probajte da uronite kovanicu od 50 f do pola i videćete kako je izbeljena,,,, tako isto čisti naša creva,,,,,