Uloga vitamina D u ljudskom zdravlju

0
93

vitamin D tunaVitamini igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Proteklih par godina, sve više informacija ukazuje na izuzetno kompleksnu ulogu koju jedan od njih, vitamin D, igra u održavanju našeg zdravlja. Odavno je poznato da je vitamin D neophodan za razvitak i održavanja zdravlja naših kostiju. Dr Tomas Veng sa univerziteta Harvard, kaže da je važnost vitamina D daleko složenija. “Sve veći broj naučnih publikacija ukazuje na potencijalnu ulogu vitamina D na sistem krvnih sudova i srce. Poznato je da su receptori na koje se vitamin D veže prisutni u srcu i većim krvnim sudovima, a eksperimentalno se pokazalo da nedostatak vitamina D uzrokuje poremećaj funkcije ovih organa”, kaže on. Rezultati koje je koristila ekipa doktora Venga potekli su iz velike studije koja je pratila hiljade ljudi skoro 60 godina. On kaže da je kod 1.700 učesnika sredinom devedesetih godina provjeren nivo vitamina D u organizmu.

Tako se stvorio preduvjet da se potraži veza između ovog spoja i funkcije venskog sistema. I evo što su pronašli.

“Osobe koje su imale niske koncentracije vitamina D bile su izložene 60 posto većem riziku od razvitka kardiovaskularnih bolesti uključujući srčani i moždani udar. A, ako su osobe s nižom koncentracijom vitamina D imale i povećani krvni pritisak, rizik im je bio dvostruko veći,” kaže Veng.

Vitamin D u ljudski organizam dolazi na dva načina. Unijeti ga možemo hranom kao što je mlijeko ili riba. Organizam ga može i sam sintetizirati, ali za to je potrebna izloženost suncu. Naime, vitamin D se proizvodi u koži koja je izložena sunčevoj energiji. Oba načina zavise od puno faktora i zato se ne treba čuditi da je nedostatak vitamina D češća pojava nego što podaci pokazuju. Rad doktora Venga i njegovih kolega objavljen je u stručnom časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.