Za zimske dane budite u formi

0
62

Sjetno posmatramo kako su dani kratki i nesvjesno se prepuštamo tugovanju; poslušajte naše savjete i doskočite lošem raspoloženju koje nastupa.

sretni zimi

Dobro zdravlje utiče na dobro raspoloženje, a ono pojačava obrambeni sistem organizma.

Čajem protiv zimske depresije

Iako su vrući dani već odavno prošli, više ne osjećate stalno žeđ, ipak morate svakodnevno u organizam unositi dovoljno tekućine kako bi, između ostalog, sluznica, ždrijelo i oči bili dovoljno vlažni i lakše se branili protiv raznih klica. Idealni napitci su, kao i u vruće ljetno doba mineralna voda i prirodni voćni sokovi. Dani, a posebno večeri su hladniji pa se ponovo budi želja z aispijanjem vrućeg čaja koji je mnogima omiljeni napitak.

Svaki dan na punjenje baterija svjetlom!

Glavni uzrok zimske depresije i oslabljenog imunog sistema je nedostatk svjetla, koje jej u poređenju sa ljetom slabijeg intenziteta. Zbog toga se sve manje zadržavamo na otvorenom zanemarujući činjenicu da je prirodno svjetlo veoma važno za zdravlje jer preko očiju gdje potiče stvaranje endrofina, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje. Dakle, ako nismo dovoljno izloženi svjetlu, postajemo depresivniji i povučeniji. Dakle, pokušajte svakog dana biti barem petnaestak minuta na zraku kako bi napunili svoje svjetlosne baterije.

Zdravim namirnicama do dobrog raspoloženja

Pravilnom prhranom takođe možete doskočiti zimskoj depresiji: zdrava hrana puna magnezija potiče živčani sistem i pozitivno djeluje protiv stresa. Treba više konzumirati namirnice bogate magnezijem, a to su mlijeko, proizvodi od integralnih žitarica, banane, bobičasto voće i piletina te one koje obiluju vitaminom C, na primjer, kivi, paprika, južno voće, limun, jabuka…

I opuštanje vas čini otpornijima!

Za jačanje imunog sistema je uz kretanje veoma važno i opuštanje te dovoljno kvalitetnog sna: pokušajte manje raditi, izbjegavajte stresne poslove te planirajte dovoljno pauza na poslu kako biste se regenerisali. Nastojte uživati u dugim večerima i nemojte dopustiti da vas deprimira tmurno vrijeme.
Upalite mirisne svijeće, popijte aromatični čaj ili kuhano vino, udobno se smjestite u naslonjaču i uživajte u ovom godišnjem dobu koje takođe krije mnogo čari. Otkrijte ih na najljepši način!