5 kućnih pripravaka koji uklanjanju vosak iz ušiju

0
341

stapic-za-usi-uhoVosak koji se stvara u ušima je prirodna supstanca koja štiti ovaj organ od bakterija…

Međutim, pretjerano gomilanje u uhu, ili potiskivanje sa štapićima od vate mogu dovesti do iznimne tjelesne neugode, iritacije, svrbeži, pa čak i djelomičnog gubitka sluha. Umjesto skupih preparata, odaberite domaće pripravke koje možete pronaći u smočnici i kupaonskom ormariću

1. Solna otopina

Pomiješajte pola čajne žličice soli sa 100 mililitra tople vode dok se kristalići potpuno ne otope. Natopite kuglicu od vate ovom tekućinom, nagnite glavu, pa pažljivo nakapajte nekoliko kapi u uho. Pričekajte par minuta, pa okrenite glavu u suprotnom smjeru, tako da otopina iscuri iz uha, zajedno s eventualnim nečistoćama.

2. Otopina s hidrogen peroksidom

Pomiješajte jednak omjer tople vode s hidrogen peroksidom od 3 posto, pa istim načinom nakapajte uho i uklonite vosak iz ušiju.

3. Ulje za njegu beba

Ako imate problem sa stvrdnutim voskom u ušima, nakapajte par kapi ulja za njegu bebine kože u ušnu školjku. Postavite kuglicu od vate na otvor vanjskog uha kako bi spriječili ‘razlijevanje’. Nagnite uho u suprotnom smjeru nakon nekog vremena i dopustite da ulje istekne zajedno s nečistoćama.

4. Maslinovo ulje

Dobar rastvarač stvrdnutog voska u ušima je i maslinovo ulje. Nakapajte dvije do tri kapi ove multifunkcionalnog ulja u uho prije spavanja, i primijetite razlike već nakon nekoliko dana. Nemojte kapati vruće ulje u uho, bez obzira što vam govorila baka i knjiga narodne medicine, jer biste mogli oštetiti kožu unutarnjeg uha.

5. Tekućina od octa i alkohola

Tvrdokornog voska možete se riješiti i uz pomoć kuhinjskog octa. U zdjelici pomiješajte jednake količine kuhinjskog octa i alkohola, pa nakapajte uho otopinom.

Spriječite nakupljanje voska u ušima:

1. Tijekom tuširanja i kupanja trudite se ‘zalijevati’ uho običnom vodom kako bi bilo navlaženo i tako spriječite stvrdnjavanje voska u ovom organu.

2. Nemojte koristiti šiljaste predmete za vađenje voska, jer ćete vosak potisnuti u dublje dijelove uha. Vatenim štapićima možete očistiti vanjski dio uha, ali nemojte ga gurati u unutrašnjost.

3. Jedite hranu s omega 3 masnim kiselinama poput oraha, plave ribe ili avokada koja će vam olakšati probleme s gomilanjem voska u ušima.

4. Konzultirajte se s liječnikom ako osjećate neugodu u unutrašnjosti uha, iako ste pokušali sve navedene tehnike.

Izvor: Zadovoljna.hr