Ljekovito biljeAronija ili sibirska borovnica ljekovita svojstva

Aronija ili sibirska borovnica ljekovita svojstva

-

aronija2

Aronija je toliko dobra da se mnogi odlučuju za uzgoj kod kuće, bilo za osobnu upotrebu ili za veću proizvodnju i distribuciju. Aronija je jako ljekovita biljka zbog čega je svakako dobro da ju posadite, ako imate gdje.

Maleni plodovi specifičnog okusa jako su zdravi. Doduše, od ove biljke se koriste i njezini drugi dijelovi, ali za pripremu zdravih sokova, namaza i čaja, najčešće se koriste baš malene bobice. Aroniju još zovemo i sibirska borovnica.

- Google oglasi -

Najčešće se od aronije prave sokovi, čajevi, ili kompoti, pekmezi te razni likeri. Sok je najbolji i najkvalitetniji ako se dobije hladnim prešanjem. Na taj način dobijemo potpuno prirodni čisti sadržaj plodova ove ljekovite biljke. Ako je moguće, najbolje je sok od aronije raditi bez dodatka vode ili šećera, ili bilo kakvog konzervansa. Sok se pije u malim količinama, od 0.3 do 0.5 dl, jednom na dan. Sok od aronije jako je dobar za jačanje imuniteta, čišćenje organizma te kao preventiva.
Indijanci kroz stoljeća koriste aroniju kao lijek i kao namirnicu u prehrani. Mi smo upoznali ljekovita svojstva biljke tek u novije vrijeme, a moderna naučna istraživanja svakodnevno otkrivaju nove zanimljive i korisne detalje u vezi ove namirnice.

Odakle dolazi aronija i kako prepoznati ovu grmoliku biljku?

Aronija je zapravo listopadni grm koji vuče porijeklo iz Sjeverne Amerike. Stigla je u Rusiju nekada u 19. stoljeću, odakle se širi po zemljama srednje i istočne Europe.

Prepoznatljiva je po malenim bobicama tamno plave boje, koje su pune hranjivih tvari i antioksidanasa. U bobicama aronije nalazimo vitamin C i antocijanine, koji nam pružaju zaista mnogo beneficija ako želimo poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu.

Korisna je i kao prirodni lijek

Aronija se dugo koristi kao prirodni lijek, ali smo za razliku od indijanaca, mi tek nedavno shvatili o kakvoj je ljekovitoj biljci riječ. Tek je nedavno sibirska borovnica stekla popularnost u modernom društvu. Srećom, mnoga istraživanja su dala pozitivne rezultate u vezi ljekovitosti aronije, zbog čega se i danas testiraju elementi koje u njoj pronalazimo.

- Google oglasi -

Danas se bobice aronije koriste za bolju cirkulaciju krvi, za jačanje krvnih žila, te smanjivanje rizika od srčanih problema. Ako se želimo riješiti slobodnih radikala iz organizma, najbolje će nam pomoći čisti prirodni sok od aronije.

Zreli plodovi sibirske borovnice sadrže veliku količinu fenola. To su spojevi koji jako dobro dezinficiraju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela te smanjuju upalne procese u tijelu. Fenoli su dobri i za elastičnost krvnih žila. Osim spomenutog, trebamo kazati da su mnoga suvremena istraživanja dokazala pozitivan učinak aronije na cjelokupan krvožilni sustav kod čovjeka.

Ako imate problema sa krvnim tlakom, svakako isprobajte neki prirodni lijek od aronije. Ova biljka ima blagotvorno djelovanje na krvni tlak, bez obzira dali imate visok ili nizak tlak koji vas muči. Aronija će spriječiti grčeve u krvnim žilama te će sačuvati krvni tlak u granicama normale.
Ukoliko imate problema sa krvnim tlakom, svakako isprobajte sok ili čaj od aronije.

Odlična je kao prirodni lijek za kardiovaskularni sistem

Kardiovaskularna zaštitna sposobnost aronije koja je u potpunosti dokazana, može se pripisati djelovanju ekstrakta bogatih anticijaninom. Također, treba spomenuti da voće arnojie sadrži i značajne količine niacina koji ima blagotvorno djelovanje na kardiovaskularne bolesti jer pomaže u smanjivanju lipida.

Blagotvorno djelovanje aronije na koncentraciju lipida u krvi proučavano je kod pacijenata sa povišenim kolesterolom. Ovim osobama je davana aronija u obliku ekstrakta ili kao sok. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje aronije u periodu od 6 tjedana značajno smanjuje razinu TC, LDL i TG-a u krvi, a povećava koncentraciju HDL kolesterola bez ikakvog farmakološkog tretmana.

U drugom istraživanju u periodu od 2 mjeseca, ekstrakt araonija se koristio kao suplement ishrani i rezultat je bio znatno smanjenje razine TC, LDL, TG-a i endotelina-1 kod pacijenata sa metaboličkim sindromom.

Zbog čega baš aronija?

Dokazano je da bobice aronije imaju veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog poznatog voća. Antioksidansi su jako važni jer štite tjelesne stanice od štetnog djelovanja oksidacije. Ova antioksidansa svojstva se mogu pripisati fenolnim spojevima prisutnim u aroniji. Osim fenola, i vitamin C igra važnu ulogu u čišćenju našeg tijela.

Pored spomenutih fenola i vitamina C, treba napisati da aroniaj u sebi ima i druge značajne spojeve. Tu su spojevi poput kvercetina, epikatehina i kafeinske kiseline, pa sve do karotena. Malene bobice aronije u sebi kriju veliku količinu antioksidansa koji mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvi, kože, očiju, organa i tkiva.

Aronija je odlična namirnica za zdravu probavu

Suhe bobice aronije su bogate vlaknima. U 100 grama suhi bobica aronije možemo pronaći 16,9 grama vlakana. Za razliku od drugih makro-hranjivih tvari, naše tijelo ne probavlja vlakna. Umjesto toga, ona prolaze relativno netaknuta kroz probavni trakt, što je razlog zašto su povezana s nizom jedinstvenih zdravstvenih pogodnosti. Neke od tih prednosti uključuju redovnu stolicu i općenito poboljšano zdravlje crijeva, niže razine kolesterola, gubitak težine, te smanjen rizik od problema vezanih za razinu šećera u krvi. Dokazano je da aronija također pomaže i pri liječenju želučanih problema, uključujući čireve i proljev. Suhe bobice aronije su se pokazale i kao odličan lijek za bubrežne i želučane probleme.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ishrana protiv gljivičnih infekcija je ključ u liječenje gljivica

Svako, ko se bar jednom susreo sa bilo kojim gljivičnim infekcijama, zna kako se gljivica zapravo veoma teško riješiti....

Atletsko stopalo, uzroci, simptomi i prirodno liječenje

Atletsko stopalo (gljivice na stopalima) je uporna gljivična infekcija koja nije ograničena samo na sportaše. Može je dobiti svak...
- Google oglasi -

Najavite rat toksinima i održavajte zdravlje – Prirodne metode čišćenja organizma

Koliko god se trudili živjeti zdravo, ipak hranom koju jedete unosite u organizam brojne konzervanse, hormone, nezdrave masnoće, šećere...

Nabavite ove biljke za zdravlje vaših pluća

Vaša pluća su zadužena da dobavljaju kisik vašem tijelu i ona su jedna od pet eliminatornih sistema. Sezonske alergije...

Ovo morate pročitati

Zašto su kruške idealno voće za vaše zdravlje

Kruške su od davnina poznate kao zadravo voće koje...

Svaka treća žena pati od ovog oboljenja, a toga nije ni svjesna

Jedna od tri žene pati od ovog oboljenja, ali...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas