Bolje spriječiti nego liječiti: Tri savjeta kako izbjeći nastanak herpesa

0
3918

kako spriječiti herpesNe dozvolite da vas “zakači” ova grozna infekcija, jer su procesi liječenja veoma dugi i mukotrpni. Oralni tip herpesa možete da dobijete putem poljupca, konzumiranjem hrane ili pića sa zaraženog tanjira i čaša, ali i ako ste bili u blizini zaražene osobe koja kašlje i kiše.

Samo snažan imunitet može smanjiti simptome infekcije i spriječiti učestalo vraćanje ranica na licu. U nastavku pročitajte kako jednostavno možete ojačati imunitet…

Tri savjeta za jačanje imuniteta:

1. Sviježe iscjeđen sok od voća i povrća je odličan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala koji će ojačati cjelokupni organizam. Jedite više sirovih sezonskih namirnica bogatih hranljivim materijama, a izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, rafinisani šećer, velike količine soli, kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

2. Ne zaboravite na vježbanje tokom zimskih meseci. Čak i ako vas hladno vrijeme spriječava u omiljenim sportskim aktivnostima poput trčanja na otvorenom ili vožnje bicikla, to ne znači da treba da se uljenite. Organizam ćete osnažiti i žustrim šetnjama (tri do četiri puta po pola sata), a tijelu svakako obezbedite i dovoljnu količinu sna.

3. Izbjegavajte stres koliko god je to u vašoj moći. Znamo da je to skoro nemoguće, ali makar pokušajte da se ne nervirate. Odvojite svaki dan malo vremena samo za sebe, koje ćete provesti u omiljenoj aktivnosti za relaksaciju, poput meditacije ili čitanja omiljene knjige. Olakšajte sebi i prirodnim preparatima za jačanje imuniteta poput kapi biljke ehinacea, sjemenki grejpfruta ili propolisa.

Pročitajte još nešto o herpesu:

>> Herpes – Kako nastaje, zbog čega i kako ga liječiti?
>> Uklonite herpes za samo 12 sati
>> Nećete vjerovati šta JOŠ može da vam uradi herpes!
>> Liječenje herpesa pomoću meda