Čajevima protiv bolova u stomaku

0
4714

čajTežina u stomaku, nadimanje, zatvor, sve su to neprijatni i bolni simptomi. Specijalne mješavine čajeva i lagane vježbe za stomak sprečavaju ove tegobe. Ljudski sistem za probavu tokom života preradi oko 30 tona hrane (ova količina odgovara velikom natovarenom kamionu) i oko 50.000 litara tečnosti (330 punih kada). Da bi organizam mogao da iskoristi masti, bjelančevine i ugljene hidrate iz hrane, oni prethodno moraju da se prerade. To podrazumijeva 24 sata napornog rada za naš želudac i crijeva. Hrana se obično zadržava četiri sata u želucu, za šest sati prođe kroz tanko, a za sedam sati kroz debelo crijevo. Nakon sedam sati provedenih u zadnjem crijevu, ne svareni ostaci se izbacuju iz organizma. Eto, tako izgleda proces probave koji je sam po sebi težak. Kada još na to pridodate stres, lošu ishranu, izgladnjivanje ili prejedanje dolazi do veoma neprijatnih problema.

 

Gorušica (osjećaj pečenja u grudima) – potrebno je ublažiti kiselinu

Pretjerano masna hrana, nedostatak tečnosti, pušenje i alkohol nadražuju želudac. Često sluzokoža želuca proizvodi suviše kiseline. Kada ona dospije u jednjak, izaziva gorušicu, i to uglavnom noću, dok smo u ležećem položaju.

 

Fino mljevena ljekovita glina iz apoteke vezuje želučanu kiselinu i tako štiti osjetljivu sluzokožu jednjaka ne izazivajući neželjena djelovanja. Dva puta dnevno razmutite jednu do dvije kašičice gline u čaši vode i popijte. I biljni preparati na bazi algi sprečavaju vraćanje kiseline u jednjak. Gorušica nije razlog za zabrinutost. Ponekad je dovoljno da uzmete još jedan jastuk, tako da vam gornji dio tijela bude malo podignut. Žvačite žvakaću da potaknete lučenje pljuvačke, koja pri gutanju čisti jednjak i razrjeđuje kiselinu. Ako je jednjak blago upaljen, pomaže čaj od kamilice. Svaki dan popijte po dvije šolje toplog čaja.

 

Umirujuća sredstva protiv težine u stomaku

Ovaj ljekoviti čaj umiruje sluzokožu želuca. Napravite čajnu mješavinu od jednakih dijelova majčine dušice, nane i tucanog kima. Uzmite jednu kašičicu ovog čaja i prelijte jednom šoljom vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Svaki dan popijte dvije do tri šolje toplog čaja između obroka.
Kotrljanje – Pošto ste popili šolju čaja od kamilice, lezite na leđa, ostanite u tom položaju pet minuta, okrenite se na lijevu, zatim na desnu stranu, pa na leđa (i u ova tri položaja ostanite po pet minuta).
Ljekovita biljna sredstva, koja možete da nabavite u apoteci (npr. na bazi matičnjaka ili anđeoskog korijena), podstiču pokrete želuca.
Kod akutnih bolova pomoći će vam termofor. Pošto ste ga napunili toplom vodom, lezite u krevet i stavite ga na gornji dio stomaka. Da bi efekat bio još bolji, pokrijte se.
Opuštanje – Nakon jela lezite na leđa i stavite desnu ruku na želudac. Koncentrirajte se na toplotu koja struji između vaše šake i stomaka. Opuštajte se 10 minuta.

 

Nervozna crijeva umirite toplotom

Sipajte u dva termofora toplu vodu, pa svaki umotajte u vlažni peškir. Lezite na stranu, pa jedan termofor stavite na stomak, a drugi na leđa (jedanput dnevno od 15 do 30 minuta). Vlažna toplota prodire kroz stomak, opušta živce i mišice.

 

Ovaj ljekoviti čaj djeluje umirujuće i ublažava bolove

Napravite čaj od jednakih dijelova listova matičnjaka, kičice, pomonarandžine kore i korijena valerijane. Jednu kašičicu ove mješavine prelijte jednom šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Svaki dan popijte dvije do tri šolje ovog čaja poslije jela.

 

Zatvor – potaknite probavu

Laneno sjeme je bogato vlaknastim materijama, koje vezuju vodu u crijevima i razmekšavaju stolicu. Tri puta dnevno pojedite po jednu punu kašičicu oljuštenog lanenog sjemena, i uz to popijte pola litre vode. Laneno sjeme možete da stavite i u musli.