Kako se možete riješiti plijesni i gljivica na zidu?

0
13656

crne-mrlje-na-ziduPočinjemo ih primjećivati tek kad promijene boju, odnosno, pojave se kao crne mrlje na našim zidovima

Postoji preko 10 tisuća vrsta plijesni i gljivica, no samo nekoliko stotina pronalazimo u stambenim prostorijama. Počinjemo ih primjećivati tek kad promijene boju, odnosno, pojave se kao crne mrlje na našim zidovima.

Kako protiv plijesni, gljivica na zidu?

Varikina (izbjeljivač) je pravo rješenje za plijesne gljivice na zidu. Mnogi su odustali od ovog načina uklanjanja plijesni jer “za njih nije dalo rezultate”. Treba znati da varikinu treba ostaviti da djeluje i nekoliko sati kako bi se uklonile gljivice i plijesne, a još će bolje djelovati u kombinaciji s vatom. Kuglice vate natopite izbjeljivačem i stavite na mrlje od plijesni. Najbolje je da ostavite preko noći. Ujutro je potrebno to područje isprati vodom.

Ako to radite u spavaćoj ili dječjoj sobi, okrenite postupak. Napravite to ujutro i držite do večeri uz dnevno prozračivanje prostorije. Nikako ne prekrivajte zidove zidnim tapetama kako biste skrili problem. Ljepilo za tapete odličan je izvor hrane gljivicama i možete napraviti samo još goru stvar.

Nerijetko silikonske fuge u kupaonici postanu crne. Tada je najbolje ukloniti silikon u potpunosti, dezinficirati alkoholom ili izbjeljivačem i ponovno nanijeti silikon na to područje.

Eterična ulja protiv plijesni, gljivice na zidu

Ako ne želite koristiti izbjeljivač, već neke prirodne načine, poput eteričnih ulja, evo recepta. Jednu kašiku eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa kašikom metilnog alkohola i dvije šoljice vode. Poprskajte i ostavite da se osuši. Ili, kašiku eteričnog ulja čajevca promiješajte s čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti.

S obzirom na to da čajevac ima dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, ovo eterično ulje odličan je izbor i u borbi protiv plijesni, gljivica na zidu.

Možete pomiješati i 20 kapi ekstrakta sjemena grejpfruta i dvije šoljice vode. Postupak je isti. Poprskajte i ostavite da se osuši.

Soda bikarbona i ocat protiv plijesni

Jedna od najučinkovitijih metoda za čišćenje, kombinacija sode bikarbone, octa i vode učinkovita je i kod ovih problema. Pomiješajte istu količinu octa i vode, dodajte sode bikarbone tako da dobijete pastu i nanesite na zahvaćena područja. Kada se osuši, sastružite.