Grčevi iz pakla: Mišići kao da žive svoj vlastiti, bolan život

0
857

grčevi u noziNajčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i manjak minerala, a grčevi mogu biti izrazito bolni. Pomaže hrana bogata kalijem i magnezijem te topli oblozi

Grčevi u mišićima su nešto što je većina ljudi iskusila, a iako su najčešće bezazleni, mogu djelovati poprilično zastrašujuće. Osim intenzivne boli, neugodna je činjenica da naše tijelo radi i kreće se bez da ga mi možemo kontrolirati.

Uzrok je manjak vode, magnezija i kalija

Nevoljno grčenje mišića najčešće se događa uslijed pretjeranog naprezanja, ali i zbog dehidracije te manjka magnezija i kalija u organizmu. Kod sportaša se grčevi javljaju uslijed forsiranja tijela, odnosno kod “povratka u formu”, a slično se događa i s običnim ljudima koji nakon duljeg vremena neaktivnosti krenu intenzivnije vježbati.

Ako vam se grčevi javljaju iako pijete dovoljno vode i redovito se krećete, tada pojačajte unos hrane bogate magnezijem i kalijem, poput banana, krumpira, zelenog lisnatog povrća…

Pomaže pritisak i topli oblog

Trenutni lijek za manje boli je pritisak dlanom na samu sredinu mjesta gdje se grč javio. Ako grč traje kraće, onda za njim obično ne ostaje bol, no kod onih dugotrajnih mišić može danima boljeti. To ublažite toplim oblozima ili kupkom koja će opustiti mišiće.

Na ‘meti’ su mišići stopala, lista i bedra

Mišići nogu su veliki “potrošači” minerala i kisika, a upravo se u njima grčevi javljaju u preko 90 posto slučajeva. Ipak, nije čudno ni da to nevoljnih trzajeva dođe i na drugim dijelovima tijela, s time da grčevi na njima obično i manje bole te više izgledaju samo kao titraji.

Izvor: 24sata