Heljda biljka je veoma hranjiva, ne sadrži gluten i ne goji

0
1462

Heljda biljkaU donjim općinama Puschlave, blizu talijanske granice, mnoga su polja zasađena biljkom koja je u nekim krajevima još gotovo nepoznata. Ondašnji su stanovnici bili mudriji od nas u vlastitom snabdijevanju. Cijenila se heljda biljka kao namirnica a i kao lijek.

Brašno, krupica (griz), prekrupa, sve su to bili proizvodi podložni porezu dok je heljda biljka sa svojom velikom hranjivom i ljekovitom vrijednosti bila oslobođena poreza.

Heljda vrlo dobro uspijeva na siromašnoj, vrlo pjeskovitoj zemlji i ima kratak vegetacijski period jer dozrije za tri mjeseca, pa se može uzgajati čak do sibirskih stepa. Biljka naraste približno pola metra visoko. Njeni crvenkasto-bijeli cvjetovi pčelama su dobrodošli. U Americi, kao i u nas, ima područja gdje u vrijeme cvjetanja heljde sabiru med i prodaju ga kao heljdin med. Također, kruh od heljde je veoma zdrava i preporučljiva namirnica koja ne sadrži gluten.

Heljda biljka poznata je u cijelom svijetu

Čini se da francusko ime “blé sarrasin” upućuje na to da su u svoje vrijeme Saraceni donijeli heljdu sa sobom s juga i počeli je uzgajati. Rusko ime “greča”, “grečika”, može također značiti da su te punovrijedne hranjive plodove uveli i istočni Grci. U mnogim krajevima Rusije heljda je postala narodno jelo. Tamošnji stanovnici znaju vrlo ukusno pripremiti heljdu pečenu u peći.

Zrno heljde se kuha kao riža. Heljdina je kaša pogodnija za juhe i popečke. Od brašna se dobiva tzv. kratko tijesto i izvrsna je primjesa pšeničnom brašnu. Pecivo postaje nježnije kao kad je u njemu dosta maslaca, što je, npr. za vrijeme rata kad nema dovoljno maslaca, dvostruko vrednije. Njemački su biolozi svojedobno otkrili da heljda smanjuje krvni tlak. Do te su spoznaje ponovno došli Amerikanci. Oni vrše pokuse dajući ekstrakte heljde direktno kao lijek protiv povišenog tlaka i arterioskleroze.

Riža, osobito nepolirana, ima također slična svojstva. Za starije bi ljude bilo od velike koristi kad bi svoj jelovnik nešto izmijenili i unjeli na jelovnik jela od heljde, nepolirane riže i soje, a reducirali jaja, tvrdi sir i mahunarke. Jela od heljde pomlađuju krvne žile, osobito arterije, pa svi koji imaju povišen krvni tlak treba da jedu malo bjelančevina i soli, a više jela od heljde i nepolirane riže.

Nekoliko jela od heljde

Neprečišćena heljda – Heljdu najprije skuhamo u malo vode ili u juhi od povrća. Zatim dodamo umak od 2 kašike brašna od neprečišćenog zrna heljde, sitno nasjeckanog povrća i malo blage kaše od rajčica. Sve zajedno kuhamo u pirjanom luku i ulju, dok zrna smekša.

Narezak od heljde – Heljdu pripremimo kao gore, pustimo da se ohladi, a onda sve prevrnemo na tanjir. Cijeli oblik obložimo s peršunom i serviramo s rajčicama i salatom.

Popečci od heljde – Gore spomenutoj heljdinoj kaši dodamo još sitno nasjeckani luk, češnjak i nešto majorana. Načinimo od toga male kolačiće i s obje ih strane lijepo smeđe ispečemo na ulju.