Kako se riješiti vaginalnih gljivica prirodnim putem

0
12305

liječenje gljivičnih vaginalnih infekcijaGljivica nazvana Candida albicans uzrok je specifičnih “ženskih” problema koje je moguće liječiti prirodnim putem pomoću namirnica iz kuhinje

Candida albicans je naziv gljivice koja je najčešći krivac za razvoj gljivičnih infekcija. Riječ je o gljivici koja obično živi na koži, ali ponekad nađe put i nastani se u vagini.

Vagina sama po sebi stvara kiselu sredinu koja obično sprečava daljnje umnožavanjo gljivica Međutim, ukoliko dođe do opadanja nivoa kiselosti, ove se gljivice počinju brzo razmnožavati. Tako zapravo i dolazi do pojave gljivične infekcije.

Postoje određeni prirodni razlozi koji utječu na promjenu kiselinskog balansa u vagini, koji između ostalog uključuju menstruaciju, dijabetes i trudnoću. I određeni medikamenti kao što su pilule za kontrolu začeća, antibiotici i steroidi mogu narušiti ovaj balans.

Ukoliko želite izbjeći korištenje medikamenata za liječenje infekcija, pokušajte problem riješiti pomoću jogurta, bijelog luka i ulja čajevca.

Tampon od jogurta

Jogurt sadrži lactobacillus acidophilus, bakteriju koja živi u zdravoj vagini. Ova bakterija proizvodi prirodni vodik-peroksid koji ubija gljivice. Bez ikakve bojazni i straha jogurt smijete ubaciti u vaginu.

Čist nekorišten tampon natopite jogurtom i zaledite. Tako zaleđen unesite direktno u vaginu. Ovaj će tampon biti pravo olakšanje za upalu koju izaziva gljivična infekcija. Možete koristiti i nezamrznuti tampon s jogurtom. Najbolje je da to učinite prije odlaska u krevet, jer ćete na taj način spriječiti da jogurt iscuri. Možete staviti uložak i spriječiti eventualno curenje jogurta.

Preporučuje se i konzumiranje jogurta, ali treba naglasiti da je liječenje na ovakav način dugotrajno. U svakom slučaju, ukoliko se plašite pojave gljivične infekcije, konzumiranje jogurta je dobar preventivan korak.

Tampon od bijelog luka

Bijeli luk odlikuju prirodna antigljivična svojstva koja pomažu u borbi protiv gljivičnih infekcija. Uzmite česmu bijelog luka, ogulite ga, omotajte gazom i oblikujte tampon, a potom ga unesite u vaginu. Vodite računa da tampon napravite i stavite tako da ga lako možete izvući nakon nekoliko sati ili ujutro nakon ustajanja iz kreveta.

Ulje čajevca

Ulje čajevca koje je na svu sreću danas dostupno u prodavnicama, izuzetan je prirodni lijek u borbi protiv gljivičnih infekcija. Uzmite tampon i njegov vrh natopite nekom vrstom želea za podmazivanje, a potoni natopite tampon uljem čajevca. Ovaj žele se stavlja da bi se spriječilo da tampon upije ulje čajevca.

Unesite tampon u vaginu i ostavite ga preko noći. Vodite računa da ulje čajevca ne dođe u kontakt sa stidnicom, jer može uzrokovati intenzivan osjećaj pečenja