Koje su dobre a koje loše vrste hrane za vaše zube

0
231

zubi

Pojedina hrana je loša za vaš organizam, a posebno za zube. Ukoliko ne kontrolišete količinu koju unosite, to može dovesti do ozbiljnih problema.

Slatkiši, karamel, zaslađivači

Tvrdi slatkiši se mogu zalijepiti za površinu zuba i potrebno im je mnogo vremena da se razlože, tako da su veoma štetni za zube. Neki od njih su toliko tvrdi da mogu izazvati pucanje zuba ukoliko ih zagrizete. Također, ne radi se o količini šećera koju unosite nego koliko to često činite.

Kisele namirnice

Ukoliko volite limun i čuli ste da izbjeljuje zube, pripazite. Limun može biti štetan za zube, kao i kisela hrana. Nakon unošenja takve hrane potrebno je temeljito očistiti zube.

Tablete za žvakanje

Ova vrsta tableta sadrži koncentrirane kiseline koje oštećuju zube jer se lijepe za njih. Čak su i zdrava i vitaminska pića štetna za zube.

Namirnice koje sadrže skrob

U današnje vrijeme jedemo nezdravu hranu, a da i ne pomislimo na posljedice. Čips, bijeli hljeb, pizza, pasta i hamburgeri su nezdravi jer se njihovi djelići zadržavaju između zuba. Ova se hrana brzo pretvara u šećer jer u ustima počinje predigestivni proces. Taj šećer oštećuje zubnu caklinu.

Gazirana i energetska pića

Zaslađena, gazirana i energetska pića su posebno štetna za zube ukoliko se često piju.

Sušeno voće

Suho voće može biti štetno za zube jer sadrži koncentrirani šećer i lijepi se za zube. To pospješuje razvoj bakterija u ustima i dovodi do oštećenja zbune cakline.

Alkohol i vino

Pljuvačka u ustima pomaže pri uklanjanju komadića hrane i štiti od kisele hrane, a pošto alkohol sprečava proizvodnju pljuvačke, štetan je za zube. Alkohol može dovesti do bolesti zubnog mesa, pa čak i do raka.

Za vaše zube je zdrava voda, mliječni proizvodi, voće, povrće, orasi i zeleni čaj.

Voda

Voda je nezamjenjiva, pa njom treba ispirati zube poslije jela ili nakon što popijete zaslađena pića.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su bogati vitaminima i mineralima. Oni obnavljaju zalihe kacija, koji je neophodan za zdravlje zuba.

Orasi

Orasi su bogati vitaminima, mineralima, kalcijem, kalijem i cinkom te su zdravi za zube.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sprečava razvoj bakterija i pomaže u borbi protiv upale zubnog mesa i nastanka plaka. Kafa i kakao su također veoma korisni.

Važno

Nemojte prati zube odmah nakon pijenja i jedenja nečeg kiselog ili zaslađenog, jer se tada zubna caklina oštećuje još brže. Zube isperite vodom, sačekajte pola sada dok pljuvačka odradi svoj posao, a potom operite zube kaladontom.

izvor: Klix.ba