LjepotaKućna predikura za predivna stopala

Kućna predikura za predivna stopala

-

kucna pedikuraKad vam je svega dosta i ne možete od umora stajati na nogama, to sigurno znači samo jedno: Vrijeme je za pedikuru!

Bilo da ste cijeli dan šopingirali, cijelu noć tulumarili ili samo radili svakodnevne poslove, noge i stopala su prvi koji nastradaju.

Njega stopala nema samo estetsku funkciju. Osnovna zadaća pedikure je zaštita stopala i noktiju, te sprečavanje različitih promjena na njima. Ako već jednom mjesečno ne odlazite na pedikuru, svojim stopalima možete pomoći i u kućnoj radinosti. Kako?

Svake večeri nakon tuširanja, a prije spavanja, na stopala nanesite hidratantnu kremu kako biste ‘nahranili’ kožu stopala.

- Google oglasi -

Pedikuru započnite 15-minutnim natapanjem stopala u toploj vodi u kojoj ste rastopili mirisne soli za kupanje ili ulja za tuširanje (prije toga skinite lak, ako ga inače nanosite). U vodu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja (lavanda, čajevac, eukaliptus), koja imaju antitbakterijsko djelovanje.

Piling

Najviše pažnje posvetite rubnim dijelovima stopala, malim prstima i petama jer su tamo zadebljanja najčešća. Koristite ‘strugalicu’, i to prvo grublju stranu, a nakon toga glatku. Krenite s petama preko vanjskog dijela stopala do palca. Nakon toga, pogurajte kožicu oko nokta prema njegovom korijenu. Ako vam je kožica i nakon namakanja ostala suha, nanesite vatom preko korijena nokta nekoliko kapi maslinovog ulja.

Kada režete nokte, obratite pažnju na to da nokti budu četvrtastog oblika, malo zaobljeni na uglovima. Naime, na taj se način sprečava urastanje nokta. Nakon toga nokte možete isturpijati turpijom za poliranje jer ćete na taj način ukloniti gornji sloj nokta zbog kojeg je on često neravan i izgleda neuredno.

Nakon toga slijedi lakiranje noktiju (ako ste nanijeli maslinovo ulje, prijeđite preko nokta acetonom kako biste se riješili masnoće). Ako koristite tamnije lakove, najprije nanesite bazni lak kako bi izbjegli žutilo.

- Google oglasi -

Kućnu pedikuru završite nanošenjem kreme, losiona ili ulja s hranjivim sastojcima kako biste nahranili i navlažili kožu stopala.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...
- Google oglasi -

Za zdravlje zglobova i protiv osteoporoze koristite ljusku od jaja i limun

Bolovi i ukočenost u tijelu su veoma neprijatne pojave, a prate ih mnogobrojni znaci, koji otežavaju kretanje i izvršavanje...

Biljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

Raste uz vodu, u jarugama i na vlažnom tlu. Biljka troskot (lat. Polygonum aviculare) veoma je efikasan lijek protiv...

Ovo morate pročitati

Crna čokolada smanjuje pritisak, zaustavlja proljev, štiti zdravlje srca

Konzumiranjem dvije kockice crne čokolade dnevno, što je oko...

10 savjeta za zdravlje vaše jetre

Zdravlje jetre moguće je sačuvati samo ako slijedite zdrav...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas