ZdravljeMozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

-

mozak, moždani udar, upala moždane ovojniceNaš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni planirati, ni izvesti, ni dovršiti.

Svaki dan se možemo tome ponovno veseliti. Ako čovjek dobrovoljno ili prisilno gladuje tako da većina organa izgubi veći dio svoje prijašnje težine, mozak i kičmena moždina sačuvaju svoju prvobitnu težinu.

To, da se sve prije istroši nego mozak, govori u prilog činjenici da je mozak važno ishodište većine životnih pobuda. Orah je vrlo pogodan model za uspoređivanje sa čovječjim mozgom. Tvrdu ljusku možemo usporediti s lubanjom. Jezgra predočava veliki mozak; kožica, koju sa svježeg oraha lako skinemo, predstavlja moždane ovojnice.

Između kičmene moždine i mozga je mali mozak, približno velik kao naranča. O funkciji mozga, koliko je već ispitana, možemo stvoriti određenu sliku ako razgledamo napravu za uključivanje i isključivanje struje u velikoj električnoj centrali, komandni prostor suvremenoga prekooceanskog parobroda, ili prostor za pilotiranje modernoga prekooceanskog zrakoplova.

>> Kako spriječiti moždani udar kod žena

- Google oglasi -

Brojne naprave i kontakti učine na nas silan utisak i izazovu zaprepaštenje i divljenje. Komandni je prostor u određenom smislu mozak lađe ili zrakoplova. Sve što se događa na putu, svaka promjena smjera, svaka borba protiv elemenata prirode, stoji pod nadzorom i dobiva poticaje od komandne centrale mozga.

Mozgu daje energiju tijelo. Energiju daju strojevi za proizvodnju električne struje, i za rad i za svjetlo. Ako proizvodnja energije otkaže, kvar moramo tražiti u centrali koja neispravno radi, ili je prestala raditi, do čega uvijek može doći, iako su postrojenja već tako usavršena.

Od zamisli do stvarnosti

Energiju našem mozgu dovodi krv. Ako u krvi ima dosta hranjivih tvari, soli i vitamina, tako da svaka živčana stanica dobije ono što joj treba, onda je sve u redu. Svaka od više milijuna moždanih stanica ne vrši sama za sebe svoje funkcije. Mozak je razdijeljen u radne grupe (regije) ili centre, do danas ih je otkriveno više od dvadeset. Kako se isključi neki centar, pokazuje nam moždana kap.

Do oštećenja dolazi u velikoj unutrašnjoj kapsuli (capsula interna), a ne u moždanoj kori. Ako je pukla krvna žilica u velikoj unutrašnjoj kapsuli desne polutke mozga, tako da stanice u kori desne polutke mozga ne dobiju dovoljno krvi, onda se posljedica kapi, paraliziranost, pojavi na lijevoj polovici tijela. Do toga dođe zato što se svi živčani putovi u tijelu ukrštavaju.

Ono što osjećamo desno, mozak zabilježi na lijevoj strani i obratno. Ako tijelo kvar ukloni, paraliziranosti nestane, i bolesnik počne opet govoriti. Ako je govorni centar dokraja uništen, bolesnik razumije što mu govorimo, shvaća što se oko njega zbiva, ali ne može govoriti, ili se krivo izražava. Ponekad može odgovor pravilno napisati.

Štetnost

- Google oglasi -

Na funkciju mozga nepovoljno utječe i sniženi i povišeni krvni tlak. Vrtoglavica i nesvjestica mogu biti posljedica povišenoga i sniženoga tlaka. Usprkos tome što je mozak u lubanji dobro zaštićen, do njegova oštećenja vrlo lako dođe pri nesrećama i potresima mozga. Pomislimo na brojne padove pri skijanju i drugim sportovima. Koliko puta se pri tome jako potresemo, ili udarimo po glavi i, dakako, po mozgu, bez vidljivih posljedica, a ipak se to odrazi na mozgu.

Ako je udarac prejak tako da se rastrgaju ovojnice mozga, iscuri moždana tekućina (liquor) u kojoj mozak lebdi gotovo u bestežinskom stanju, pa mozak, poput lađe, potone na dno. Zbog toga dođe do pritiska na različite centre. Čovjeku postane slabo, centar za izmjenu tvari je oštećen, bolesnik počne povraćati, a ponekad dobije i proljeve. Bolesnik mora mirno ležati da rastrgana mjesta mogu zacijeliti i mozak opet zaplivati u moždanoj tekućini kao ploveća lađa.

Alkohol i lijekovi također paraliziraju pojedine centre, a druge uzbude. Zbog toga čovjek izgubi izvjesne kočnice i čini takve stvari kakve normalno ne bi nikad učinio. Do trajnih oštećenja sa smekšanjem mozga i uzetošću dolazi osobito poslije djelovanja otrovnih metala, npr. arsena, žive i drugih, koji oslabljuju životnu snagu organizma.

U mozgu i drugom centralnom živčanom sustavu dolazi do kočenja, ili ispadanja funkcija, kao npr. u kasnijim stadijima sifilisa. Otrovi kovina godinama se mogu nagomilavati u tijelu, a istom u starosti pokažu se tragične posljedice. Zato se moramo čuvati upale moždanih ovojnica, koja može ostaviti teške posljedice.

Izbjegavamo je tako da se brinemo za pravilan optok krvi. Ako upalu mozga uzrokuju bakterije, moramo se što prije izliječiti. U takvom je slučaju najdjelotvorniji preparat Echinaforce. Ako se upala ovojnica mozga ne izliječi potpuno, može doći do djelomične uzetosti (kapi) ili drugih trajnih oštećenja. Zbog toga ne smijemo bolesti potcjenjivati, nego im moramo obratiti svu pažnju i brigu. Bolesnik ne podnosi buku i svjetlo, pa treba imati tamnu sobu i potpuni mir. Upala moždanih ovojnica je uvijek opasna, i često puta završava smrću.

Nužne mjere

Malokad u mladosti i u dobi punoga stvaralačkog zanosa pomišljamo na to da će nam mozak biti prijeko potreban i u starosti. Ako želimo u jesen svoga života ostati tjelesno i umno sposobni i čili, tada moramo brizi za mozak posvetiti više pažnje nego što je danas običaj. Koliko se ljudi redovito odriče dragocjenog spavanja, izvora za obnovu i snagu mozga!

Katkad se može pogriješiti, ali trajna zloupotreba mozga vodi do premorenosti, a s vremenom i do smanjenja sposobnosti. Najbolju ćemo uslugu učiniti našem zdravlju a ujedno i mozgu ako pođemo spavati rano i ako dovoljno dugo i dobro spavamo, ako se brinemo za prirodnu, ukusnu hranu, za kretanje i odmaranje na svježem zraku, i ako budemo izbjegavali različita, naročito trajna trovanja.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...

Češnjak najjači prirodni antibiotik – Znate li kako se pravilno jede?

Češnjak posjeduje veliku ljekovitost koja je odavno prepoznata, potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Češnjak zauzima veoma važno mjesto u...

Grožđe u tegli bez konzervansa – Jedite grožđe u sred zime uz ovaj recept

Bijelo i crno grožđe obiluju vitaminima B grupe, kao i vitaminima A i C. Osim što je ukusno, grožđe...
- Google oglasi -

Jedite ovu hranu i imat ćete brdo snage i energije

Brz stil života i mnoštvo štandova sa brzom hranom daju nas lako zavarati i okrenuti protiv vlastitog zdravlja. Oduprite...

Evo kako se za minutu može zaustaviti štucanja

Štucanje nastaje kao posljedica grčenja mišića dijafragme, velikog mišića u obliku plahte koji odvaja grudni od abdominalnog dijela ljudskog...

Ovo morate pročitati

Zdravi i čisti zubi smanjuju rizik od bolesti

Profesionalno čišćenje zuba je povezano s manjom učestalošću srčanih...

Herbarium – Kruška

Nazivi biljke Familija: RosaceaeNarodni: KruškaLatinski: Pyrus communisLjekarski: nije u farmakopejiEngleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas