Napitak koji će spriječiti nadutost i vjetrove

3
3632

sok od jagodaNadutost, osim što može biti neugodna kada smo u društvu, ona također uzrokuje i nimalo ugodne grčeve u želucu. Uz nedovoljno prožvakanu hranu, nadutost se javlja kada konzumiramo namirnice poput određenih ugljikohidrata i laktoza. Budući da određeni začini i biljke umiruju crijeva i olakšavaju probavu, predlažemo vam kako ih iskoristiti protiv nadutosti i vjetrova.

Najčešći uzrok nadutosti i pretjeranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije nedovoljnog žvakanja hrane, zbog čega se guta više zraka nego što je potrebno. Također, nadutost uzrokuju i vrste namirnica poput mlijeka, određene vrste žitarica, kupus i slične namirnice te bakterije koje su prisutne u crijevima.

Da b i se borili protiv ovih neugodnih pojava potrebno je koristiti biljke koje, zbog poticanja stvaranja enzima potrebnih za potpunije i efikasnije probavljanje hrane bakterijama koje stvaraju plinove, ostavljaju manje ‘goriva’.

Te biljke se zovu karminativi i bogate su eteričnim uljima blagotvornog i umirujućeg djelovanja na probavu.

Tu spadaju začini poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice.

Kako bi se pojačalo njihovo umirujuće djelovanje mogu se kombinirati s kamilicom i maslačkom, a ubacite li ih u jogurt s aktivnim kulturama kojem ćete dodati komadiće ananasa bogatog enzimima napravit ćete napitak kojim ćete smiriti probavu i osvježiti dan.

Recept za napitak za olakšavanje probave:

1 šalica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka

1 šalica jagoda

1 šalica komadića ananasa

1 jogurt s probiotičkim bakterijama

1 žličica meda

1 šalica kockica leda

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu.