Ovo su najbolje namirnice u borbi protiv raka

1
356

Namirnice protiv rakaPromjena načina prehrane i smanjiti rizik od pojave ove opake bolesti. Pogledajte koje namirnice predstavljaju ubojice raka

ZAČINITE HRANU

Kečap nije jedini sastojak, koji uspješno djeluje u borbi protiv raka. Wasabi i ren također mogu zaustaviti nastanak tumora. Kada su znanstvenici s Državnog Sveučilišta u Michiganu primjenjivali ekstrakte oba korijena na nekoliko tumora, rezultati su pokazali da se rast stanica raka umanjio za 70 procenata. Wasabi i ren pripadaju obitelji povrća, koje sadrže sumporna jedinjenja koja se identificiraju kao ubojice raka.

PILEĆA DŽIGERICA I BOBIČASTO VOĆE

Svakog sata, vaše tijelo reproducira 6 milijardi stanica, stvarajući kopije vašeg DNK. Ali ukoliko ne konzumirate dovoljno folata – a B vitamin pomaže izgradnji ovih stanica – vaše tijelo može proizvesti iregularne stanice DNK, koje mogu biti uzrok karcinoma, kaže nutricionista dr Ann Yelmokas McDermott.

Nezgodno je što se do folata teško dolazi. Najbolji izvor folata se nalazi u pilećoj jetri, koju nažalost većina muškaraca ne jede dovoljno. Drugi način unijeti dovoljnu količinu folata jeste jesti bobičasto voće – ono sadrže i antioksidanse, koji pomažu u borbi protiv raka budući da neutraliziraju slobodne radikale DNK.

Konzumiranje bobičastog voća ima još jedan benefit, budući da fruktoza, šećer koji se nalazi uopće u voću, pomaže da se bolje oporaviti od mamurluka, jer ubrzava metabolizaciju alkohola za 25 procenata.

KROMPIR, MRKVA, DINJA

Mutiranje madeža je zastrašujuće, ali hrana može pomoći s obzirom na to da su znanstvenici iz Nacionalnog centra za tumore utvrdili da ljudi s visokim unosom karotenoida – pigmenata, koji su nalaze u biljkama, smanjuju rizik za nastanak raka 6 puta, od onih koji karotenoide manje uzimaju.

“Beta karoten je također i interni zaštitnika od sunca”, kaže dr Regina Goralszyk. Izvore beta karotena možete pronaći u krumpiru, pa pojedite dva krumpira preventivno svaki tjedan. Ostali izvori su mrkva i dinja.

LUBENICA

Voda je veliki borac protiv ove opake bolesti. Naravno, najviše vode možete pronaći u lubenici, koja sadrži 92 posto vode, a preostalih 8 posto čini likopen, sastojak koji štiti vaše srce, prostatu i kožu. Jedna kriška lubenice od 1 inča odnosno 2,54 cm sadrži onoliko likopena koliko i četiti paradajza srednje veličine.

BIJELI LUK I CRVENO VINO

Postoji razlog zašto muškarci iz zapadne Europe rjeđe obolijevaju od raka prostate. Nova istraživanja pokazuju da pojedini sastojci mediteranske prehrane imaju anti-kancerogena svojstva. Na primjer, nedavna studija koja je objavljena u Journal of the National Cancert Institute pokazala je da su muškarci koji su dnevno jeli više od 10 grama bijelog luka smanjili rizik od nastanka raka prostate za 50 posto, u odnosu na one koji su jeli manje od 2 grama bijelog luka.

Prema studiji sa Centra za tumore u Sveučilištu u Teksasu, crno grožđe sadrži antioksidanse koji su također značajni u borbi protiv raka prostate, tako da znanstvenici preporučuju da dnevno popijete jednu ili dvije čaše crvenog vina. Nemojte pretjerivati​​, jer prevelika konzumacija ovog napitka od grožđa može neutralizirati sve benefite.