Zdravlje Pileća supa protiv gripe

Pileća supa protiv gripe

-

Iako sezona gripa još nije počela, pravo je vrijeme da se za nju pripremimo. Ljekari upozoravaju da će ovu dosadnu i tešku virusnu infekciju mnogo lakše preboljeti oni koji su pripremili svoj organizam i tako ojačali obrambene mehanizme koji nas štite od infekcija.

Između prehrane i imuniteta postoji čvrsta veza. Zima je vrijeme kada u ishrani koristimo znatno manje svježeg voća i povrća, što je već napad na otpornost našeg organizma, ali zato postoji niz namirnica i začina kojima se može pojačati prirodna zaštita organizma…

Unošenje dovoljne količine tečnosti posebno je važno. Prednost se daje pilećoj supi koja potiče lučenje sluzi i skraćuje zadržavanje virusa na sluznici. Zajedno sa supom, virusi dolaze u želudac gdje ih čekaju pakleni uslovi kiselina i drugi probavni sokovi. Sličan efekat imaju čajevi i drugi topli napici. Količinu crne kafe valja smanjiti, a alkohol izbjegavati. Ljuta crvena paprika, feferoni i čili, sadrže kapsaicin, sastojak koji pomaže otčepljenju nosa i iskašljavanju sluzi. Bijeli luk je prastari lijek u narodnoj medicini. On sadrži acilin koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Koristan je kao dodatak za inhalaciju kod upale sinusa. Treba ga uzimati bar tri nedjelje prije početka epidemije gripa, i to oko 700 mg na dan, kako bi se organizmu dalo vremena da se pripremi za napad.

- Google oglasi -

Zima je nezamisliva bez meda, a njegova ljekovita svojstva odavno su poznata. Najbolje je uzimati preparate na bazi meda, koji sadrže i matični mliječ i propolis jer oni imaju antivirusno svojstvo, a i jačaju organizam. Treba obratiti pažnju na veći unos vitamina i minerala. Među njima prednost imaju antioksidanti, vitamin C, beta-karotin i vitamin E, koji čuva ćelije imunog sistema. Obrana organizma je nezamisliva bez vitamina C, ali valja ga uzimati u većim količinama, barem 500 mg dnevno. Od ljekovitih biljaka među najznačajnijim u obrani od virusa i bakterija je biljka ehinacea. Ona sadrži fenole, polisaharide i alkilamid, koji moćno podižu imunitet. U svijetu su sve polularnije pilule cinka koje su odlično sredstvo za prevenciju. Pilulu valja polako sisati kako bi cink “pokupio” viruse sa sluznice.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Za šta je dobar talog kafe i kako ga možete iskoristiti

Talog kafe čini čuda na koži kada ih koristite kao piling. No, mogli biste se iznenaditi kad...

Evo kako napraviti domaći zdravi sok od đumbira koji svi hvale, za manje od pola sata

Ima egzotičan miris i jak ukus pa se kombinuje sa drugim voćem da bi se dobio ukusan...

Rosopas tinktura za uklanjanje bradavica – Recept

Rosopas je danas najpoznatiji po svome djelovanju na virusne bradavice. Tinktura od rosopasa može pomoći pri...

Limun dijeta za 14 dana skida 10 kilograma

Limun dijeta je plan za čišćenje organizma i gubitak težine koji će za 14 dana izvršiti detoksikaciju...

Zašto je bolje spavati na lijevoj strani tijela

Jeste li ikada razmišljali o tome da strana tijela na kojoj spavate ima određen uticaj na vaše...

Osam načina da iskoristimo krastavac za zdravlje i ljepotu

Krastavci u sebi sadrže većinu vitamina potrebnih za zdravlje organizma. Samo jedan krastavac u sebi sadrži vitamine...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas