Pripazite na kiselost organizma, to neka vam bude najvažnija zadaća!

0
1900

hranaAko unosimo namirnice koja remete zdravu kiselost u tijelu, ono reagira tako što izvlači kalcij iz tijela ne bi li postiglo balans.

Prerađena hrana, poput pekarskih proizvoda, te raznih vrsta šećera koju sadrže sokovi i alkohol, ali i mesne prerađevine, mliječni proizvodi, pa i kava narušavaju ravnotežu u našem organizmu i nazivaju se kiselim namirnicama.

Da biste vratili zdrav balans tijelu, obratite pažnju na veći unos lužnatih namirnica, poputvoća, maslinovog ulja, gljiva, krompira, graška, limuna, kupusa, zelene salate i biljnih čajeva. Istraživanja kažu da pretjerana kiselost tijela ne utječe samo na izgled, već i da se tokom godina sa ovim disbalansom ph vrijednosti, mogu razviti i bolesti poput osteoporoze, ali i raznih vrsta tumora kojima odgovara ovakva “nezdrava” sredina.

Zbog svih ovih činjenica, alkalni režim prehrane podržavaju mnoge poznate dame, među kojima su i Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston, prenosi Elle.

Na meniju bi vam se trebalo naći što više zelenih namirnica, poput špinata, brokule, kupusa, zelene salate, ali i sirovog voća i povrća. Pijte i limunadu, možete jutro započeti s čašom vode i malo meda te jabučnog octa. I ne zaboravite, voda i voće te povrće vaši su najveći prijatelji!

Izvor: Avaz.ba