Rješenje za nadutost i vjetrove

12
5275

nadutost stomakaNadutost i vjetrovi veoma su čest problem o kojem se rijetko govori.

Tijelo u prosjeku dnevno proizvede oko 2 litre gasova koji se uglavnom sastoje od bezmirisnih para. Gasovi najčešće nastaju zbog hrane koja se teško probavlja. Ugljikohidrati i šećeri uzročnici su gasova, a neugodne zvukove i neprijatan miris najčešće uzrokuju laktoza i fruktoza.

Osim toga, način na koji jedete može uzrokovati nadutost i gasove, pa se stoga potrudite da jedete polako kako ne biste progutali previše zraka koji kasnije mora izaći van.

Ako želite spriječiti ovaj neugodni problem, otkrivamo vam nekoliko savjeta.

Pažljivo s mahunarkama – Mahunarke sadrže nutritijente koji su veoma hranjivi i zdravi, pa ih stoga ne biste trebali izbjgavati. No, budući da uzrokuju gasove, vodite računa o načinu na koji ih kuhate. U varivo za vrijeme kuhanja dodajte kašiku jabučnog ocata, nekoliko zrnaca komorača ili anisa.

Manje tečnosti – Trudite se da pijete manje gaziranih sokova. Gazirana pića sadrže plin CO2, a mjehurići koje gutate ostaju u vašem stomaku i na njih se lijepe bakterije iz crijeva što rezultira neugodnim i glasnim vjetrovima.

Izbjegavajte brzu hranu – Brza hrana sadrži hemijske aditive koji se vremenom nakupljaju u crijevima, te uzrokuju nadutost i vjetrove.

Kim – Čaj od kima djelotvorno ublažava probavne smetnje. Dnevno pijte jednu šoljicu čaja od kima, a u situacijama kada vas nadutost i vjetrovi učestalo muče, možete piti i do tri šoljice čaja dnevno.

Masaža stomaka – Ugodni vanjski podržaji mogu ubrzati rad crijeva i pomoći da se hrana lakše probavi. Izmasirajte stomak u smjeru kazaljke na sat, stavljajte tople obloge ili si priuštite ugodnu kupku.