IshranaSREĆA NA TANJIRU Šta jesti kad želite biti boljeg...

SREĆA NA TANJIRU Šta jesti kad želite biti boljeg raspoloženja

-

avokadoNaučnici su dokazali da nas konzumacija određenih namirnica zbog njihovih hemijskih sastojaka čini sretnijima, a posebno su istaknuli učinke banana, avokada, sardina i čokolade.

Banana – Kao jednu od nutricionistički visokovrijednih namirnica naučnici navode banane: pune su triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Zbog toga ljekari poručuju da, prije nego što posegnete u ormarić s lijekovima ili posjetite najbližu apoteku, prošećete tržnicom i opskrbite se serotoninom iz prirodnih izvora.

Avokado – Protustresno i za održavanje dobrog duha poslužit će avokado koji su nutricionisti dugo etiketirali kao namirnicu s previše masnoća te su ga preporučivali isključivo djeci u razvoju i sportašima. No, danas je prepoznata njegova pozitivna uloga u zaštiti srčanog mišića i krvnih žila. Odnedavno je poznato da konzumacija avokada utječe na bolje raspoloženje, jer sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dvije prijenosne supstance u nervnom tkivu koje pozitivno utječu na socijalizaciju i libido pojedinca.

- Google oglasi -

Crna čokolada – Poznato je da čokolada s više od 60 posto kakaa stimulira moždanu aktivnost, pospješujući njegov rad, ali je manje poznato da mješavina kakaa i šećera potiče dinamično, gotovo euforično raspoloženje i osjećaj ugode. Naime, naučnici to objašnjavaju prisutnošću stimulativnih svojstava poput kofeina i teofilina (u mnogo manjim količinama nego u kafi i čaju) te naročito teobromina, stimulansa koji djeluje manje agresivno na nervni sistem od kofeina, ali mu je trajanje dulje.

Šafran – Terapeutsko djelovanje šafrana spominje se još u antičko doba. Ovaj se začin u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini naziva i “začinom sreće”, a koriste ga za tretiranje više od 90 različitih bolesti, od blage depresije do poremećaja u prehrani, jer utječe na reguliranje kompulzivne potrebe za hranom.

Srdele – I srdele djeluju poput antidepresiva jer obiluju omega-3 masnim kiselinama. Otprije je poznato da omega-3 masne kiseline štite kardiovaskularni sistem, no manje je poznato da smanjuju napetost te su vrlo važne za dobro funkcioniranje moždanih funkcija.

- Google oglasi -
SourceAvaz.ba

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...
- Google oglasi -

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Ovo morate pročitati

Uz pomoć ovog prirodnog napitka smanjite masne naslage na trbuhu

Uz pomoć ovog jednostavnog napitka, koji će vas usput...

Zbog čega sve nepotrebno trpite bol?

Bole vas leđa nakon nepravilnog dizanja tereta, boli vas...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas