Susamove sjemenke

10
1024

Polovinu sadržaja sjemenki susama čine ulja koja sadrže visok procenat oleinske i linolne masne kiseline, dok oko petinu sadržaja čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Susamove sjemenke su vrlo dobar izvor bakra i mangana, a ističu se i sadržajem magnezijuma, kalcijuma, željeza, vitamina B1, cinka i prehrambenih vlakana. Sjemenke susama sadrže i dva jedinstvena spoja iz grupe lignana: sezamin i sezamolin. Lignani su fitohemikalije koje se odlikuju brojnim pozitivnim svojstvima, među ostalim imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska.

Osim toga, svrstavaju se i u grupu fitoestrogena, koji se pod uticajem enzimskog sistema u našim crijevima pretvaraju u materije slične hormonima i na taj način pružaju zaštitu od tumora osetljivih na hormone, na primjer karcinoma dojke. Dodatno, pokazalo se da susam štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Pozitivno djelovanje lignana kao fitoestrogena nije rezervisano samo na zaštitno dejstvo od karcinoma dojke. Upravo zbog djelovanja sličnim hormonima, rezultati brojnih istraživanja ukazali su na njihovo svojstvo ublažavanja tegoba povezanih sa menopauzom. Osim toga, sjemenke susama nude još čitav niz blagodati.

Tako, na primjer, bakar maže da ublaži bolove i upale koje izaziva reumatoidni artritis, a magnezijum može da bude od koristi pri snižavanju visokog krvnog pritiska i prevenciji napada migrene. Iako se kalcijum ovde ne nalazi u visoko iskoristivom obliku kao u mlijeku i mliječnim proizvodima, njegov visok sadržaj ipak može da bude od koristi u očuvanju gustoće koštane mase i prevenciji nastanka osteoporoze, posebno kod vegana.

Zbog prilično visokog procenta cinka, poželjno je da se sjemenke susama što češće nađu na jelovniku svakog muškaraca. Naime, cink ima važnu ulogu u održanju zdravlja sperme i plodnosti kod muškaraca.Dragocjeni sastojci susamovih sjemenki se bolje apsorbuju ako se one zgnječe i samelju. Ukoliko se samljevene sjemenke pomiješaju sa susamovim uljem, dobije se namaz tahini. Tahini se može dodati u razne umake, namazati na hljeb umjesto maslaca, ali i koristiti u pripremi kolaća i keksa. Što se susamovog ulja tiče, ono se može koristiti za dinstanje, pečenje, prženje, ali i za pripremu umaka i salatnih preliva.Kašičica susamovih sjemenki može se dodati i omiljenim žitaricama za doručak ili jogurtu. Kombinacijom octa od pirinča, tamarija (umak od soje), zgnječenog bijelog luka i pečenih sjemenki susama, dobija se salatni preliv koji će dati poseban ukus svakoj salati. Sjemenke susama s malo limunovog soka dobro idu uz povrće kuhano na pari. Susamove sjemenke se mogu dodati i raznim marinadama ili posuti po sušiju, što jelu daje sasvim novu dimenziju.