Ljekovito biljeŽuti nočurak

Žuti nočurak

-

Opis biljke: Žuti nočurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sjever, na istočnu obalu Kanade. Bio je popularan već među Indijancima, između ostalog, u liječenju kožnih bolesti i zalječenju rana, a peroralno se koristio kod astme, prehlada i gripe. U 17. vijeku dospio je u Englesku.

U ulju žutog nočurka nalaze se dvije važne nezasićene masne kiseline : alfa-Iinolenska kiselina i gama-Iinolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već ju je nužno unijeti hranom. Gama- Iinolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

- Google oglasi -

Ulje dobiveno iz žutog nočurka sastoji se od 72 % linolenske kiseline, a 9 % čini gama linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidanta neutralizira slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprječava i njihov nastanak.

Ulje žutog nočurka pokazalo je povoljno djelovanje i na drugim područjima. Primjena ulja žutog nočurka u velikoj mjeri sprječava neugodne simptome koji se javljaju prije menstruacije (predmenstrualni sindrom PMS). Ulje žutog nočurka može biti korisno u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprječava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E 1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstiče upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog nočurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje žutog nočurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Njegova daljnja djelovanja su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde, te usporavanje procesa starenja.

- Google oglasi -
Prethodni članakKako da se oslobodite hrkanja
Naredni članakZob

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Menta moze pomoći u kuhanju

Menta je poznata po finom aromatičnom mirisu i okusu....

Ako jedete pečeni krumpir četiri puta tjedno, ovo će vam se dogoditi

Krumpir ima visoki glikemijski indeks, ugljikohidrati se brzo u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas