ZdravljeBolestiEvo šta ebolu čini tako prostom i smrtonosnom

Evo šta ebolu čini tako prostom i smrtonosnom

-

ebolaEbola je prost virus, ali je isto tako i jako suptilan. Vrpčaste partikule sastoje se iz genoma obmotanog sa dva sloja proteina. Ovaj dugačak, tanak paket, zajedno sa velikim proteinom nazvanim polimeraza, spakovan je u membranu koja je okovana glikoproteinima – proteinima sa šećerom zaljepljenim za nju, piše “Business Insider”.

Kada virus inficira ćeliju, polimeraza pravi kopije genoma i vara ćeliju da koristi njih za proizvodnju proteina potrebnih virusu. To uključuje dva proteina, VP35 i VP24, koji stoje kao prepreka interferonima, klasi molekula koji uzbunjuju imuni sistem na infekciju.

VP35 sprečava pravljenje interferona, dok VP24 sprečava da se čuju njihovi povici za pomoć. Šećeri na spoljašnjosti virusa otežavaju drugim dijelovima imunog sistema da dođu do njega, a kako bi stvari bile dodatno zbunjujuće, virus tjera inficirane ćelije da proizvode više glikoproteina koji su mu potrebni za omotač, dok se višak izbacuje u krvotok. Antitijela koja bi inače napadala virus, vezuju se za ovaj mamac u vidu proteina.

Imune ćelije koje virus rano napada u krvotoku prenose infekciju do jetre, slezine i limfnih čvorića. Simptomi se mogu manifestovati u roku od jednog ili dva dana, a mogu proći i nedelje.

- Google oglasi -

Vremenom, širenje virusa aktivira pretjeranu aktivnost imunog sistema. Krvni sudovi počinju da propuštaju, pada krvni pritisak, kao i temperatura tijela, organi prestaju sa radom i tijelo ulazi u šok.

Brojne kombinacije ovih i drugih simptoma ubijaju oko 70 posto osoba koje se razbole.

Neke osobe uspiju da izdrže, ali većina ljudi koja preživi infekciju učini to zahvaljujući tome što nisu iskusile najgore simptome i svu snagu ebole.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije...

Zube uništavaju cuclanje prsta, čips, smoki, a i griženje noktiju

Smoki se lijepi za zube pa ih treba dobro...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas