ZdravljeBolestiPucanje kože između nožnih prstiju uzrokuje atletsko stopalo

Pucanje kože između nožnih prstiju uzrokuje atletsko stopalo

-

Pucanje kože između nožnih prstijuLjuskavi, crveni osip između nožnih prstiju, praćen svrbežom upućuje na veoma neugodnu gljivičnu infekciju. Poznajemo je kao atletsko stopalo. Ako se ne liječi adekvatno, može da izazove i pucanje kože između nožnih prstiju, što kasnije dovodi do širenja infekcije.

Izostankom liječenja, atletsko stopalo neizbježno se razvija u raspucalu kožu s mjehurićima koji se mogu inficirati, praćenu neugodnim mirisom nogu, te lomljivim noktima koji ukazuju na gljivično oboljenje noktiju.

Kako izbjeći pucanje kože između nožnih prstiju

- Google oglasi -

U slučaju da primijetite bilo koje od simptoma atletskog stopala, svakako se obratite liječniku. Odmah započnite sa intezivnim liječenjem kako bi izbjegli pucanje kože između nožnih prstiju.

Ako primjetite da osip ne reaguje na lijek protiv gljivica, koji se može nabaviti bez liječničkog recepta u ljekarnoj, ili na druge lijekove u periodu liječenja do četiri tjedna.

Ako se osip razvije u mjehuriće, s jakim crvenilom, bolnim oticanjem ili možda gnojem. Može se dogoditi i povišena tjelesna temperatura, kao znak sekundarne bakterijske infekcije stopala.

Također, u slučaju da vam nokti na nožnim prstima postanu lomljivi, ili promjene boju, vjerovatno se radi o gljivičnom oboljenju noktiju. Ovakve gljivične infekcije lako se prenose na druge dijelove stopala, pa ih je vrlo važno liječiti na vrijeme.

- Google oglasi -

Svi gore navedeni znakovi mogu upućivati na gljivičnu infekciju stopala (atletsko stopalo). Ako imati bilo koji od navedenih, svakako se obratite liječniku za stručnu pomoć i analizu tkiva, da bi se bolest potvrdila ili negirala. Zapamtite bilo koje gljivično oboljenje stopala može dovesti do oštećenja tkiva, te izazvati pucanje kože između nožnih prstiju.

Prirodni lijekovi za gljivice na stopalu

Neki lijekovi koji se uspješno nose protiv gljivica na stopalu mogu se naći u gotovo svakom domaćinstvu. Također, poznati su mnogi prirodni, odnosno biljni preparati za njegu kože koji služe za liječenje svih gljivičnih oboljenja, pa i za gljivice na nožnim prstima.

Malo više o tome kako liječiti i pomoću kojih prirodnih preparata, gljivična oboljenja stopala, pročitajte članak: Atletsko stopalo ili gljivice na stopalima – Uzroci, simptomi i prirodno liječenje. Nadamo se da će vam biti od koristi.

- Google oglasi -

1 komentar

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Sigurnosni savjeti za korištenje prirodni sredstava protiv komaraca

Komarci, a ima ih oko 300 vrsta, ne napadaju samo ljude nego i sisavce, ptice i žabe. Oni vam...

Ako volite jesti banane ujutro, imamo loše vijesti za vas

Ako je banana tako nutritivna namirnica, zašto se onda ne treba jesti ujutro? Hajde da saznamo. Važnost i dobrobiti banana...
- Google oglasi -

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

Ovo morate pročitati

Crna čokolada smanjuje pritisak, zaustavlja proljev, štiti zdravlje srca

Konzumiranjem dvije kockice crne čokolade dnevno, što je oko...

Prirodni lijekovi koji će spriječiti bolnu migrenu

Migrena nije nimalo jednostavna pojava, čak je liječenje dugotrajan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas