ZdravljeBolestiPucanje kože između nožnih prstiju uzrokuje atletsko stopalo

Pucanje kože između nožnih prstiju uzrokuje atletsko stopalo

-

Pucanje kože između nožnih prstijuLjuskavi, crveni osip između nožnih prstiju, praćen svrbežom upućuje na veoma neugodnu gljivičnu infekciju. Poznajemo je kao atletsko stopalo. Ako se ne liječi adekvatno, može da izazove i pucanje kože između nožnih prstiju, što kasnije dovodi do širenja infekcije.

Izostankom liječenja, atletsko stopalo neizbježno se razvija u raspucalu kožu s mjehurićima koji se mogu inficirati, praćenu neugodnim mirisom nogu, te lomljivim noktima koji ukazuju na gljivično oboljenje noktiju.

Kako izbjeći pucanje kože između nožnih prstiju

- Google oglasi -

U slučaju da primijetite bilo koje od simptoma atletskog stopala, svakako se obratite liječniku. Odmah započnite sa intezivnim liječenjem kako bi izbjegli pucanje kože između nožnih prstiju.

Ako primjetite da osip ne reaguje na lijek protiv gljivica, koji se može nabaviti bez liječničkog recepta u ljekarnoj, ili na druge lijekove u periodu liječenja do četiri tjedna.

Ako se osip razvije u mjehuriće, s jakim crvenilom, bolnim oticanjem ili možda gnojem. Može se dogoditi i povišena tjelesna temperatura, kao znak sekundarne bakterijske infekcije stopala.

Također, u slučaju da vam nokti na nožnim prstima postanu lomljivi, ili promjene boju, vjerovatno se radi o gljivičnom oboljenju noktiju. Ovakve gljivične infekcije lako se prenose na druge dijelove stopala, pa ih je vrlo važno liječiti na vrijeme.

- Google oglasi -

Svi gore navedeni znakovi mogu upućivati na gljivičnu infekciju stopala (atletsko stopalo). Ako imati bilo koji od navedenih, svakako se obratite liječniku za stručnu pomoć i analizu tkiva, da bi se bolest potvrdila ili negirala. Zapamtite bilo koje gljivično oboljenje stopala može dovesti do oštećenja tkiva, te izazvati pucanje kože između nožnih prstiju.

Prirodni lijekovi za gljivice na stopalu

Neki lijekovi koji se uspješno nose protiv gljivica na stopalu mogu se naći u gotovo svakom domaćinstvu. Također, poznati su mnogi prirodni, odnosno biljni preparati za njegu kože koji služe za liječenje svih gljivičnih oboljenja, pa i za gljivice na nožnim prstima.

Malo više o tome kako liječiti i pomoću kojih prirodnih preparata, gljivična oboljenja stopala, pročitajte članak: Atletsko stopalo ili gljivice na stopalima – Uzroci, simptomi i prirodno liječenje. Nadamo se da će vam biti od koristi.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...
- Google oglasi -

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Ovo morate pročitati

Susamove sjemenke

Polovinu sadržaja sjemenki susama čine ulja koja sadrže visok...

Zdravstvene prednosti kvasca za vaše zdravlje

Teško je vjerovati, ali kvasac, kako samo ime sugeriše...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas