Tamjan liječi RAK jajnika

13
1654

tamjan

Možda niste znali da tamjan ima mnoštvo ljekovitih svojstava, a kako pokazuju rezultati novih istraživanja, mogao bi pomoći i u liječenju raka jajnika.

Stoljećima se ova biljka koristi kao proti-vupalno sredstvo u liječenju astme, raznih bolesti kože i gastroenteritisa. Prije dvije godine objavljeno je i istraživanje koje je pokazalo da tamjan može pomoći i u liječenju artritisa.

Osim toga, neka prijašnja istraživanja pokazala su da je tamjan koristan u liječenju nekih oblika raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i prostate, i to zahvaljujući tvari koju sadrži – 3-acetil-11 -keto-betabosvelijskoj kiselini (AKBA).

Nakon jednogodišnjeg laboratorijskog analiziranja te tvari, naučnici s Univerziteta „Leicester“ u Velikoj Britaniji su je testirali na nizu ćelija raka jajnika u kasnom stadiju, od kojih su neke bile otporne na hemoterapiju.

AKBA je efikasno uništila ćelije raka jajnika, a naučnike je posebno začudilo to što su otkrili da su ćelije raka koje su prije bile otporne na hemoterapiju nakon primjene tamjana postale osjetljivije na tu vrstu terapije. Oni stoga smatraju da bi tamjan mogao, biti vrlo koristan za sprečavanje otpornosti na lijekove, ali i da bi mogao doprinijeti da se poboljša postotak preživljavanja pacijentica s rakom jajnika u kasnom stadiju.

Dobro je i to što tamjan ne proizvodi nikakve nuspojave, a autori ovog istraživanja smatraju da ono ima dovoljno potencijala da se dovede na nivo kliničkog istraživanja te da se u budućnosti razvije u dodatnu terapiju za liječenje raka jajnika.