Bršljan ukrasna zelena penjačica lijek za mnoge bolesti

-

Bršljan (lat. Hedera helix) je do 20 m duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korijenjem po stabljici kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. Pri svojoj osnovi stabljika je položena, a zatim puzava. Listovi su kožasti. Gornji listovi po obodu su cjeloviti, dok su donji srcolika oblika i razdijeljeni u 3 do 5 režnjeva. Cvjetovi su sitni, izvana mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit.

Bršljan je drvenasta penjačica sa adekvatnim korijenjem, koje mu služi za pričvršćenje uz podlogu (stabla, zidovi, dr.) a koje se razvija površinski, i dvije vrste kožnatih, naizmjeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvjetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvjetovima. Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama.

- Google oglasi -

Penjući se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjačka tla, voli vlažan vazduh. Bršljan raste po stijenama, ruševinama i šumama. U gradovima se uglavnom uzgaja kao ukras na zidovima.

Bršljan kao lijek

Za lijek se upotrebljavaju listovi i plod. Listovi bršljana služe kod problema sa disajnim sistemom, posebno kod dugog i nadražajnog kašlja. Olakšava iskašljavanje i razrijeđuje sluz. Njihova vanjska primjena pogodna je kod gljivičnih infekcija kože i povoljno djeluje na celulit.

Bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce. Koristi se za liječenje bolesti slezene, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i bijelog pranja kod žena.

Koristi se, zatim, u liječenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne djece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista).

- Google oglasi -

Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Miješanjem s preslicom i nanom koristi se u liječenju nekih unutrašnjih bolesti. Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrijebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod arterioskleroze, kod upale želuca i crijeva, te za regulaciju ciklusa mjesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme.

Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa. Ako se svake večeri kosa ispire čajem od lista bršljana, ukloniti će se perut, a pijenjem će se očistiti tijelo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja. Nije preporučljivo uzeti više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Čaj od lista bršljana

Recept za čaj od bršljanovog lista:

Četiri bršljanova svježa lista ili do dvije kašike usitnjenog suhog lista staviti u jednu litru hladne vode, zakuhati, odmah procijediti, i piti nekoliko puta tokom dana po jedan decilitar čaja.

Čaj za reumatske tegobe

Za čajnu mješavinu uzima se po 1/5 lista bršljana, lista i cvijeta gomoljaste suručice (Filipendula vulgaris), vrškova zlatnice (Solidago virgaaurea), vrškova ivanjskog cvijeća (Galium verum) i korijena jaglaca (Primula vulgaris). Tri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti po 1,5 dl ne zaslađeno, pola sata prije jela i između obroka, pet do sedam puta dnevno, nakon 14 dana pauza od 7 dana.

Bršljan gel protiv celulita

Uzeti po 50 ml tinkture lista bršljana, ulja cvjetova nevena i ulja korijena čička na jednu litru otopljene neslane svinjske masti ili maslaca. Miješati i zagrijati na oko 70 C te dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska, razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako večer petnaestak minuta utrljavati mast u kožu gdje se pojavio celulit.

Čaj od bršljana za mršavljenje

Čaj za pojačani metabolizam i izlučivanje, koji se koristi uz ovaj tretman, priprema se na sljedeći način: u jednakim dijelovima se uzmu vrhovi plućnjaka, vrhovi oputine, vrhovi konopljuše – ( Eupatorium cannabinum ), vrhovi zlatnice i korijen jaglaca, tri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadeset minuta, procijediti i piti mlaki nezaslađen čaj, po 1,5 dl svaka tri sata. Kura traje 28 dana. Nakon toga se napravi prekid od 14 dana.

Bršljan za kurje oko

Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana staviti svaku večer na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tome mjestu najmanje 1 sat. Nakon 7 – 10 dana moći ćete ukloniti kurje oko na prstima.

Čaj za astmu i bronhitis

Za čajnu mješavinu potrebna je po 1/5 lista bršljana, vrhovi plućnjaka, cvjeta jaglaca, vrhova marulje ( Calamintha officinalis), te lista i cvijeta crnoga sljeza. Četiri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta, procijediti i piti po 1,5 dl zaslađeno medom od kestena, 5 – 7 puta dnevno.

Tinktura od bršljana

Tinktura u octu – Sitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijte jabučnog octa i ostavite da stoji na toplom mjestu sedam dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti, a oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.

NAPOMENA:

List bršljana već u malim količinama djeluje na srce i krvne žile / širi ili sužava /, zavisno od jačine doze. Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa.

Vrste bršljana

Najpoznatije vrste bršljana su:

Arborescens – ova vrsta bršljana je grmastog rasta, nizak, a listovi su cjelovitih rubova i eliptični

Argenteovariegata – listovi imaju bijele mrlje, a na rubovima su bijeli

Aureovariegata – listovi ove vrste bršljana imaju zlatnožute mrlje

Conglomerata – ima specifičan patuljasti oblik, koji je u početku uspravan, a kasnije puže. Listovi su mu gusto smješten u dva reda.

Važno je znati da su plodovi bršljana otrovni i sadrže saponin hederin, smolu, taninsku kiselinu i druge tvari. Okus plodova je gorak.

Kućni bršljan

kućni bršljan
Engleski bršljan

Kućni bršljan je biljka koja na prirodan i efikasan način čisti zrak od plijesni i otrova. Kućni bršljan nije zahtjevan za uzgoj, osim što mu je potrebno obezbjediti malo sunca te redovno zalijevanje. Najbolje uspijeva u zemlji bogatoj humusom i vapnom, neutralne ili slabije kiselosti. Ubraja se u biljke koje na prirodni način čiste zrak, odnosno uklanjaju sve štetne plijesni i opasne toksine iz zraka.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Zašto su maline najbolje voće za vaše zdravlje

Maline su malo, slatko voće trpkog predznaka. Njihova vesela...

Virak čaj najbolji prijatelj žene

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas