Ljekovito biljeKod nas je običan korov a zapravo ovaj korijen...

Kod nas je običan korov a zapravo ovaj korijen ubija ćelije raka!

-

Maslačak je biljka koja se često smatra korovom a ima niz ljekovitih svojstava, a sve što treba da učinite da koristite ta svojstva, je da ga pokupite iz čiste prirode, daleko od saobraćaja. Korijen od maslačka (Taraxacum officinale), se u velikoj mjeri koristi kao lijek za jetru (disfunkcija jetre, ciroza jetre, hepatitis). Pored liječenja jetre korijen maslačka ima primjenu i u liječenju žuči, bubrega, limfi, infekcija, oteklina, virusa kao i zadržavanju vode u organizmu.

Korijen je izuzetno dobar kod liječenja ženskih oboljenja, naročito u prevenciji i liječenju bolesti dojki (cisti, karcinoma, tumora) i problema sa dojenjem i majčinim mlijekom. Korijen ove biljke se preporučuje i za liječenje zatvora, kod problema sa varenjem i gorušicom.

- Google oglasi -

>>Ljekovita svojstva i načine upotrebe korijena maslačka pročitajte ovdje.

Korijen od maslačka

Nedavno je otkriveno da čaj od maslačka djeluje antikancerogeno. Za razliku od hemoterapije i zračenja koje ubijaju sve ćelije, ekstrati iz korijena maslačka ubijaju isključivo ćelije raka. Sadrži važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, vitamina C, željezo, kalcijum, kalijum, folne kiseline i magnezijum. Sadrži i do 535 % od preporučenog dnevnog unosa vitamina K i oko 110 % od preporučenog dnevnog vitamina A.

Čaj od korijena maslačka priprema

Čaj od korijena maslačka ima mnoga ljekovita svojstva za organizam a to su da djeluje kao prirodni diuretik, regeneriše jetru, pomaže za mršavljenje, pospješuje regulaciju sećera u krvi, te čisti i jača krv.

Istraživanja su pokazala kako čaj od korijena maslačka ima potencijal za pomoć u borbi protiv raka. Jedna studija je pokazala da ekstrakt korijena maslačka inducira smrt stanica u stanicama melanoma, pritom bez utjecaja na zdrave stanice.

- Google oglasi -

Priprema čaja od korijena maslačka:

Potrebno je dvije supene kašike korijena od maslačka preliti sa pola litra vode i kuhati na laganoj vati 15 minuta. Kada se malo ohladi procijediti i po želji dodati meda, a preporučena dnevna doza čaja je tri šoljice.

Kada se bere korijen maslačka

U jesen ili proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Maslačak, odnosno korijen maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite dio zemlje oko korijena. Pazite da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tekućinu koja se krije u njemu. Korijen maslačka berite kada su topliji dana, pazeći da zemlja nije mokra, jedino tako ćete uspjeti sačuvati korijen od pucanja prilikom vađenja.

Jesenski korijen ima veće količine prebiotičkog inulina koji je važan za crijevno zdravlje. Korijenje ubrano na jesen je slađe i ljekovitije od onog ubranog u proljeće.

Kako ubrati i sačuvati korijen maslačka pročitajte detaljno sve ovdje.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...
- Google oglasi -

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Ovo morate pročitati

Bolovi u oku – očni pritisak i glavobolja

Bolovi u oku posljedica su bolesti oka, ali isto...

5 tihi znakova policističnih jajnika zbog kojih morate ginekologu

Sindrom policističnih jajnika karakteriziraju jajnici (povećani ili normalne veličine)...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas