IshranaČinjenice koje morate znati o krumpiru

Činjenice koje morate znati o krumpiru

-

ljekovita svojstva krumpiraŠto drugo možemo znati o krumpiru, osim da svojim ukusnim gomoljima obogaćuje naš stol. Mnogi znaju još i to da ta neobična biljka iz porodice pomoćnica ima latinsko ime (Solanum tuberosum).

Naši preci koji su donijeli krumpir u Evropu doživjeli su s njim zbog imena posebno razočaranje. Nitko nije poznavao biljku od prije, budući da je porijeklom iz peruanskih planina. Putujući peruanskim planinama, začudit ćete se koliko vrsta krumpira tamo uspijeva.

Osobito na velikom visogorju, od Cuzco do Puno na Titicaca jezeru Indijanci uzgajaju lijepo i raznovrsno povrće i mnoge vrste krumpira, koje kod nas nisu poznate. Istom su se u 16. stoljeću španjolski pomorci, kao Francis Drake, sjetili da tu ukusnu biljku s gomoljima donesu u Evropu da bi i u našem dijelu zemlje služila za hranu. Na žalost, nitko od onih koji su prenijeli i poklonili taj skupocjeni dar nije objasnio kako se uzgaja.

U životu se više puta dogodi da onaj koji je upućen u neku tajnu, misli da bije morao znati i neupućeni. To je bio razlog za veliko razočaranje. Nitko, naime, od saditelja nije naslućivao u novoj biljci otrovne tvari, niti je posumnjao da se ne smiju jesti zeleni plodovi, već samo gomolji na koje se nitko od njih nije uopće obazirao.

>> Tri najčešće greške koje pravimo s krompirom

- Google oglasi -

Nije čudo da je uživanje plodova imalo štetne posljedice, jer je svatko tko je htio probati novo povrće dobio otrovanje s povraćanjem i proljevom. Bijesni i razočarani sudionici tog objeda, zapalili su cijele biljke na otvorenom polju, sa stabljikama i plodovima, a neke i s visećim gomoljima koji su se u vatri lijepo ispekli.

Kad je kasnije jedan od učesnika stao na pečeni gomolj koji se dokotrljao iz pepela, tako je divno zamirisao da je dotični, bez obzira na loše iskustvo svojih drugova, odlučio da ga kuša — i gle — izvrsno mu je prijao.

Tada im je postalo jasno da za jelo nisu plodovi nego samo gomolji. Zagonetka je bila riješena, i Evropa je dobila dodatnu hranu koja nije važna samo zbog bjelančevina, škroba i vitamina C, već je možemo upotrebljavati i kao lijek.

Razne mogućnosti liječenja krumpirom

Prijesni krumpirov sok je već dokazao svoju ljekovitost protiv artritisa, čirova želuca i jetrenih tegoba. Ako ujutro, natašte, popijemo sok krumpira srednje veličine, tj. oko 1/3 čaše, čirovi će za 3 do 6 tjedana u pravilu nestati. Okus soka možemo poboljšati dodavši mu nešto mrkvina soka.

>> Čudesni narodni lijek na dohvat ruke – Sok od krompira

Prijesni krumpirov sok, zajedno s kičicom (Erythraea centaurium) uklanja višak kiseline koja uzrokuje poznatu žgaravicu. Još nisu ustanovili da li povoljno djeluje sadržaj od 0,002% Solanina, ili djelovanje treba pripisati alkaličnim solima. Nedavno smo saznali zanimljivu vijest da je kompleks Solanuma zajedno s Petasanom riješio bolova jednoga bolesnika koji je patio od želuca i jetara, pribavio mu miran san, dobar tek i povećanje težine.

Budući da kompleks Solanum dobivamo iz krumpirovih stabljika koje, kao što smo pročitali, mogu djelovati otrovno, lijek djeluje samo u homeopatskim dozama. Veće količine Solanuma su vrlo otrovne, dapače opasne za život.

Pažnja!

- Google oglasi -

Lišće zelene stabljike ima oko 0,06% Solanina, cvjetovi 0,6%, a plodovi, slični zelenim jagodama, imaju ga 1%. Vrlo su opasne bijele klice, a još opasnije zelene, pa ih treba odmah odstraniti čim se zimi ili u proljeće pojave. One mogu vrlo škoditi očima.

Kada gomolj izraste tako da mu polovica viri iz zemlje i taj dio pozeleni, treba ga odbaciti jer je otrovan. Treba sve znati i pravilno upotrijebiti, jer nikad nije rečeno da biljka koja slovi kao štetna, ne može biti i korisna, dapače i ljekovita.  Krumpir je prema tom opisu upravo rječiti primjer takve vrste, koji pokazuje da ga, zaista, treba poznavati kako ne bi postao sudbonosan, nego koristan.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...
- Google oglasi -

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Ovo morate pročitati

Čak petina žena starijih od 35 godina ima problema s trudnoćom

Gotovo petina žena u dobi između 35 i 44...

TREŠNJE UMJESTO ASPIRINA Voće za dobar san i zdravo srce

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas