IshranaČinjenice koje morate znati o krumpiru

Činjenice koje morate znati o krumpiru

-

ljekovita svojstva krumpiraŠto drugo možemo znati o krumpiru, osim da svojim ukusnim gomoljima obogaćuje naš stol. Mnogi znaju još i to da ta neobična biljka iz porodice pomoćnica ima latinsko ime (Solanum tuberosum).

Naši preci koji su donijeli krumpir u Evropu doživjeli su s njim zbog imena posebno razočaranje. Nitko nije poznavao biljku od prije, budući da je porijeklom iz peruanskih planina. Putujući peruanskim planinama, začudit ćete se koliko vrsta krumpira tamo uspijeva.

Osobito na velikom visogorju, od Cuzco do Puno na Titicaca jezeru Indijanci uzgajaju lijepo i raznovrsno povrće i mnoge vrste krumpira, koje kod nas nisu poznate. Istom su se u 16. stoljeću španjolski pomorci, kao Francis Drake, sjetili da tu ukusnu biljku s gomoljima donesu u Evropu da bi i u našem dijelu zemlje služila za hranu. Na žalost, nitko od onih koji su prenijeli i poklonili taj skupocjeni dar nije objasnio kako se uzgaja.

U životu se više puta dogodi da onaj koji je upućen u neku tajnu, misli da bije morao znati i neupućeni. To je bio razlog za veliko razočaranje. Nitko, naime, od saditelja nije naslućivao u novoj biljci otrovne tvari, niti je posumnjao da se ne smiju jesti zeleni plodovi, već samo gomolji na koje se nitko od njih nije uopće obazirao.

>> Tri najčešće greške koje pravimo s krompirom

- Google oglasi -

Nije čudo da je uživanje plodova imalo štetne posljedice, jer je svatko tko je htio probati novo povrće dobio otrovanje s povraćanjem i proljevom. Bijesni i razočarani sudionici tog objeda, zapalili su cijele biljke na otvorenom polju, sa stabljikama i plodovima, a neke i s visećim gomoljima koji su se u vatri lijepo ispekli.

Kad je kasnije jedan od učesnika stao na pečeni gomolj koji se dokotrljao iz pepela, tako je divno zamirisao da je dotični, bez obzira na loše iskustvo svojih drugova, odlučio da ga kuša — i gle — izvrsno mu je prijao.

Tada im je postalo jasno da za jelo nisu plodovi nego samo gomolji. Zagonetka je bila riješena, i Evropa je dobila dodatnu hranu koja nije važna samo zbog bjelančevina, škroba i vitamina C, već je možemo upotrebljavati i kao lijek.

Razne mogućnosti liječenja krumpirom

Prijesni krumpirov sok je već dokazao svoju ljekovitost protiv artritisa, čirova želuca i jetrenih tegoba. Ako ujutro, natašte, popijemo sok krumpira srednje veličine, tj. oko 1/3 čaše, čirovi će za 3 do 6 tjedana u pravilu nestati. Okus soka možemo poboljšati dodavši mu nešto mrkvina soka.

>> Čudesni narodni lijek na dohvat ruke – Sok od krompira

Prijesni krumpirov sok, zajedno s kičicom (Erythraea centaurium) uklanja višak kiseline koja uzrokuje poznatu žgaravicu. Još nisu ustanovili da li povoljno djeluje sadržaj od 0,002% Solanina, ili djelovanje treba pripisati alkaličnim solima. Nedavno smo saznali zanimljivu vijest da je kompleks Solanuma zajedno s Petasanom riješio bolova jednoga bolesnika koji je patio od želuca i jetara, pribavio mu miran san, dobar tek i povećanje težine.

Budući da kompleks Solanum dobivamo iz krumpirovih stabljika koje, kao što smo pročitali, mogu djelovati otrovno, lijek djeluje samo u homeopatskim dozama. Veće količine Solanuma su vrlo otrovne, dapače opasne za život.

Pažnja!

- Google oglasi -

Lišće zelene stabljike ima oko 0,06% Solanina, cvjetovi 0,6%, a plodovi, slični zelenim jagodama, imaju ga 1%. Vrlo su opasne bijele klice, a još opasnije zelene, pa ih treba odmah odstraniti čim se zimi ili u proljeće pojave. One mogu vrlo škoditi očima.

Kada gomolj izraste tako da mu polovica viri iz zemlje i taj dio pozeleni, treba ga odbaciti jer je otrovan. Treba sve znati i pravilno upotrijebiti, jer nikad nije rečeno da biljka koja slovi kao štetna, ne može biti i korisna, dapače i ljekovita.  Krumpir je prema tom opisu upravo rječiti primjer takve vrste, koji pokazuje da ga, zaista, treba poznavati kako ne bi postao sudbonosan, nego koristan.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čuvajte svoje srce: Ovo su namirnice koje će vam pomoći u tome

Bolest srca vodeći je uzrok smrti građana SAD-a, pokazalo je jedno od posljednjih istraživanja koje je provela organizacija Health...

Stari narodni lijek za katar debelog crijeva – kolitis

Upalna bolest crijeva ili engl. Inflammatory bowel disease (IBD) općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest,...

Čaj za gastritis i poznati narodni lijek za sve želučane tegobe – Recept

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. Bolest se povezuje sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom...

Soda bikarbona i med služe kao prirodni lijek koji uništava i najopasnije bolesti

Med i soda bikarbona su sastojci koji u kombinaciji služe kao izuzetan prirodni lijek za brojne bolesti. U nastavku...
- Google oglasi -

Magični napitak, čaj i vitamini koji vrlo efikasno poboljšavaju vid

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga tko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti...

9 učinkoviti i korisni savjeta za liječenje hemoroida prirodnim putem

Hemoroidi se često spominju kao bolest suvremenog društva. Premda najčešće nisu opasni, mogu biti vrlo neugodni te je stoga...

Ovo morate pročitati

Znate li što prvo napraviti kod trovanja lijekovima ili gušenja?

Brza i pravilna reakcija spašava život - zato je...

Upala dojki – Mastitis, kako nastaje i kako ga liječiti prirodnim putem

Često upala dojke - Mastitis, zbog nemarnosti ili neprikladnog...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas