Kako pobijediti u borbi protiv starenja

-

Starenje je vrlo kompleksan proces koji neumoljivo zahvata gotovo sva područja ljudskog tijela, zato je malo vjerovatno da će bilo koji od “čudotvornih” proizvoda koji se reklamiraju na tržištu, u obliku tableta, krema ili nekih drugih pripravaka, moći ukloniti sve posljedice i simptome starenja.

Ipak, borba sa starenjem nije borba s vjetrenjačama. Možda ne možemo dobiti rat, ali sigurno možemo dobiti bitku s vremenom i tako usporiti starenje te ublažiti njegove neželjene simptome. Proces starenja vrlo je individualan, pa tako nerijetko susrećemo prerano ostarjele 40-godišnjake, ali isto tako i vrlo vitalne 80-godišnjake. Osim u genima, tajna je, prije svega, u različitim životnim navikama, prehrani, aktivnostima i u kompletnom stilu života. Želite li usporiti starenje, prije svega, dajte sve od sebe kako biste sačuvali svoje zdravlje. Tako ćete istodobno vrlo efikasno usporiti i proces starenja. Možda je ovo savršen trenutak za promijene u ishrani. Dovoljno će biti čak i ako počnete jesti svaki dan po jednu voćku te piti čajeve bogate antioksidansima.

- Google oglasi -

Pronađite vremena za vježbanje, barem dvaput po pola sata nedjeljno, i iznenadiće vas učinak pomlađivanja.

Odgodite starenje kože hranom bogatom antioksidansima

Pravilnom ishranom i tečnosću njegujete kožu iznutra, a odgovarajućim kremama štitite je od štetnih vanjskih uticaja. Upotrebljavajte kreme s visokim zaštitnim faktorom jer je jedan od glavnih uzročnika starenja upravo dugotrajna upaljenost i isušenost kože. Antioksidansi pomažu ćelijama u tijelu da ostanu što duže mlade jer smanjuju broj slobodnih radikala koji potiču procese starenja. Najviše antioksidansa ima u voću, povrću i ribama. Iako naše tijelo razvija vlastite antioksidanse, njihov se nivo vremenom smanjuje, dijelom zbog uticaja iz okoline, a dijelom upravo zbog procesa starenja. Nadoknadite ih uzimajući razne dodatke ishrani ili čajeve bogate antioksidansima.

Sistematski pregled jedanput na godinu
Kod prvih simptoma bolesti odmah se obratite ljekaru. Osluškujte svoje tijelo, sve probleme rješavajte dok su još u začetku. Preventivno kontrolišite svoje zdravlje, posebno ako u porodici ima malignih ili srčanih oboljenja.

Donesite odluku da prestajete pušiti
Jednom zauvijek prestanite pušiti. Poznato je da pušenje ima vrlo štetne posljedice za zdravlje i dramatično povećava rizik od tumora i srčanih bolesti. Ako ste nepušač, nastojte izbjeći pasivno pušenje i boravak u zadimljenom prostoru.

- Google oglasi -

Suočavajte se s problemima
Stres je sastavni dio života. Zato nađite efikasne načine da svladate teškoće i prilagodite se svim stresnim situacijama koje život stavlja pred vas. Imajte na umu da nije problem u novonastaloj situaciji, nego u vašoj reakciji na nju.

Smijehom i srećom zaustavite godine
Poboljšajte svoj životni entuzijazam i opšti osjećaj zadovoljstva. Budite svoji, radoznali i kreativni. To će vas ohrabriti te pomoći da otkrijete i naučite mnoštvo stvari. Koristite blagotvorno djelovanje smijeha i budite dobro raspoloženi. Njegujte prisne odnose u porodici!

- Google oglasi -

7 KOMENTARI

  1. To možda može u Mongoliji ili Kavkazu. Živeti danas nasmejano i bez stresa u ovakvim uslovima i biti zdrav sa ovakvim zdravstvom… To je isto kao da čekate Deda Mraza.

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Bolji od tablete: Recept za najstariji prirodni lijek protiv menstrualnih bolova

Menstruacija je postojala davno prije apoteka, u kojima 24...

Koji su prvi i najčešći simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoće obično dolaze iznenada, čak i ako...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas