KASNI VAM MENSTRUACIJA? Ne paničite, možda su OVO razlozi!

0
1293

mestruacijaKada se radi o kašnjenju menstruacije, mnoge žene, ukoliko imaju razloga za to, prvo pomisle na potencijalnu trudnoću. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih se to dešava…

Gubitak kilograma

Značajan gubitak kilograma može da bude razlog zašto vam kasni menstruacija. Dakle, neće vam kasniti ako smršate kilogram, dva, ali ako ste naglo promenili način ishrane, na rigoroznoj ste dijeti ili ste počeli intenzivno da trenirate, to već može da poremeti ciklus.

Debljanje

Istom logikom, ako dobijete značajan broj kilograma, to može da zbuni vaš organizam i da uzrokuje kašnjenje menstruacije.

Džet leg

I džet leg može da poremeti prirodni ritam i “pomjeri” ciklus. Organizam je zbunjen nakon promjene vremenske zone, ne zna da li je dan ili noć, ali ne brinite, menstruacija će se “srediti” čim se organizam navikne na promjene.

Rutina

Velika životna promjena, poput selidbe ili novog posla, također mogu da utiču na redovnost ciklusa. Ove životne situacije mogu da budu stresne, a svi znamo da stres može da utiče na menstruaciju.

Stres

Kad smo već kod toga, stres može svašta da uradi organizmu: da poremeti apetit, utiče na spavanje i da, na ciklus. Uzrok stresa može da bude posao, porodični problemi, svađa sa partnerom… Uzrok nije toliko ni važan, jer bez obzira na to šta je, svakako može da utiče na menstruaciju.

Bolest

Naravno, postoji šansa da se izostanak ciklusa znak ginekoloških problema. Ako vam menstruacija izostane više od dva mjeseca, pravac kod ginekologa!

Osim toga, ne moraju samo ginekološki zdravstveni problemi da pomjere ciklus. Ako imate grip ili prehladu u vrijeme ovulacije, tijelo će “preskočiti” ili odložiti ovulaciju, kako bi sačuvalo energiju.

Pilula

Ako tek počinjete da pijete pilule za kontracepciju, prestajete ili uzimate neke nove, to također može da utiče na redovnost menstruacije. Riječ je samo o tome da se na ovaj način poremeti unutrašnji ritam i potrebno je malo vremena da se organizam privikne.

Ciklus

Iako smo naučeni da postoji ciklus od 28 dana i da bi trebalo da dobijemo menstruaciju svake četvrte nedelje, to jednostavno nije slučaj za mnoge žene.

Dužina ciklusa može da bude različita: neke djevojke dobivaju menstruaciju na 25 dana, neke na 32, na primjer. Obratite pažnju na dužinu svog ciklusa prije nego što uspaničite zašto vam kasni.