Noćurak biljka kao lijek

-

Grmolika biljka žutih cvjetova koja mnogima krasi vrtove, osim za ukras, koristi se kao lijek, a mnogi ne znaju da su mladi listovi i korijen biljke jestivi. Noćurak (lat. Oenothera biennis) dvogodišnja je biljka koja može narasti do 150 cm visine, a potječe iz Sjeverne Amerike u kojoj raste na pješčanom tlu u središnjem te na istočnom dijelu kontinenta.

Ova se biljka već stoljećima koristi, a Indijanci su je upotrebljavali kao prirodni lijek za ublažavanje kožnih upala, astme, prehlade i gripe, kao i za zacjeljivanje rana.

- Google oglasi -

Cvijeta žutim cvjetovima, od kraja proljeća do kasnog ljeta. Noćurak biljka posjeduje ljekovitost, a mladi listovi, cvjetovi, te korijen biljke su jestivi. Noću na nju rado dolaze noćni leptiri.

Noćurak biljka

Ulje noćurka dobiva se hladnim prešanjem zrelih sjemenki. Noćurak se uzima u dozi od jedne čajne kašikice, tri puta na dan nakon jela.

U ulju žutog nočurka nalaze se dvije važne nezasićene masne kiseline: alfa-Iinolenska kiselina i gama-Iinolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već je potrebno unijeti hranom. Gama- Iinolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Ulje dobiveno iz žutog nočurka sastoji se od 72 % linolenske kiseline, a 9 % čini gama linolenska kiselina. Stoga se ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidanta neutralizira slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprječava i njihov nastanak.

- Google oglasi -

Ulje žutog nočurka pokazalo je povoljno djelovanje i na drugim područjima. Primjena ulja žutog nočurka u velikoj mjeri sprječava neugodne simptome koji se javljaju prije menstruacije (predmenstrualni sindrom PMS).

Ulje noćurka često se koristi za lice jer hidratizira i zaglađuje kožu, poboljšava elastičnost, smanjuje bore, crvenilo, podočnjake i razliku u pigmentaciji, te upale i alergije na koži. Blagotvorno djeluje kod ekcema, psorijaze, atopijskog dermatitisa, seboreje i neurodermatitisa.

Ulje nočurka može biti korisno u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprječava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E 1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstiče upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog nočurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje žutog nočurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Njegova daljnja djelovanja su da smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde, te usporavanje procesa starenja.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Sve više žena podliježe ovom izuzetno opasnom trendu

Unatoč brojnim studijama i upozorenjima liječnika da je san...

Saznajte koja je krvna grupa najbolja, odnosno najotpornija na bolesti

Zavisi li životni vijek čovjeka i o tome koju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas