Ljekovito biljeNoćurak biljka kao lijek

Noćurak biljka kao lijek

-

Grmolika biljka žutih cvjetova koja mnogima krasi vrtove, osim za ukras, koristi se kao lijek, a mnogi ne znaju da su mladi listovi i korijen biljke jestivi. Noćurak (lat. Oenothera biennis) dvogodišnja je biljka koja može narasti do 150 cm visine, a potječe iz Sjeverne Amerike u kojoj raste na pješčanom tlu u središnjem te na istočnom dijelu kontinenta.

Ova se biljka već stoljećima koristi, a Indijanci su je upotrebljavali kao prirodni lijek za ublažavanje kožnih upala, astme, prehlade i gripe, kao i za zacjeljivanje rana.

- Google oglasi -

Cvijeta žutim cvjetovima, od kraja proljeća do kasnog ljeta. Noćurak biljka posjeduje ljekovitost, a mladi listovi, cvjetovi, te korijen biljke su jestivi. Noću na nju rado dolaze noćni leptiri.

Noćurak biljka

Ulje noćurka dobiva se hladnim prešanjem zrelih sjemenki. Noćurak se uzima u dozi od jedne čajne kašikice, tri puta na dan nakon jela.

U ulju žutog nočurka nalaze se dvije važne nezasićene masne kiseline: alfa-Iinolenska kiselina i gama-Iinolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već je potrebno unijeti hranom. Gama- Iinolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Ulje dobiveno iz žutog nočurka sastoji se od 72 % linolenske kiseline, a 9 % čini gama linolenska kiselina. Stoga se ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidanta neutralizira slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprječava i njihov nastanak.

- Google oglasi -

Ulje žutog nočurka pokazalo je povoljno djelovanje i na drugim područjima. Primjena ulja žutog nočurka u velikoj mjeri sprječava neugodne simptome koji se javljaju prije menstruacije (predmenstrualni sindrom PMS).

Ulje noćurka često se koristi za lice jer hidratizira i zaglađuje kožu, poboljšava elastičnost, smanjuje bore, crvenilo, podočnjake i razliku u pigmentaciji, te upale i alergije na koži. Blagotvorno djeluje kod ekcema, psorijaze, atopijskog dermatitisa, seboreje i neurodermatitisa.

Ulje nočurka može biti korisno u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprječava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E 1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstiče upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog nočurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje žutog nočurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Njegova daljnja djelovanja su da smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde, te usporavanje procesa starenja.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista...

Načini na koje svoj mozak trujemo svakodnevno i kako to možemo promijeniti

Ljekar funkcionalne medicine dr. Mark Hyman govori o zdravlju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas