ZdravljeOdržite vaše zube čistima i zdravima

Održite vaše zube čistima i zdravima

-

Zdravi i lijepi zubi preduvjet su općeg zdravlja i zadovoljstva čovjeka. No, lijepog osmijeha nema bez mnogo uloženog truda i vremena. Ako želite zdrave i lijepe zube morate se ostaviti nekih ružnih navika koje štete vašim zubima i prilagoditi se na neke sasvim nove. Donosimo vam par savjeta o tome kako održati zdravlje vaših zubi.

Dobra oralna higijena podrazumjeva redovno pranje zuba, čišćenje koncem i odlazak stomatologu dva puta godišnje. Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, pola sata poslje doručka i prije odlaska na spavanje, ali nikada neposredno nakon jela. Tada je usljed povišene kiselosti zubna caklina posebno osjetljiva. Za pranje zuba treba izabrati četkicu od umjetnih vlakana, nakon upotrebe temeljno je oprati i dobro osušiti, a svakih je šest do osam sedmica obavezno zamijeniti.

Kada je riječ o pasti za čišćenje zuba, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube, te antibakterijske supstance koje pak štite zubno meso od razvoja i djelovanja štetnih bakterija. Pranje zuba treba trajati oko tri minute, laganim kružnim pokretima četkicom masirati i zubno meso, a očetkati jezik na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije. Međutim, čak i ako se pridržavate ovih pravila, postoji vjerovatnoća da imate neku od loših navika koje mogu ugroziti zdravlje zuba. Navodimo neke od najštetnijih navika i kako ih spriječiti.

Nepravilno pranje i čišćenje zuba

- Google oglasi -

Neki peru i čiste zube redovno, ali ne i dovoljno često. Čišćenje zuba koncem treba raditi svakodnevno. Ako niste sigurni kako pravilno koristiti konac za čišćenje, posavjetujte se sa stomatologom. Pored toga, korišćenje antibakterijskog sredstva za ispiranje usta može smanjiti broj bakterija koje izazivaju oboljenje desni. Možda će vam više odgovarati električna četkica za zube, posebno ako imate problema sa šakom, rukom ili ramenom, pa vam je teško zube prati običnom četkicom. Što se djece tiče, treba voditi računa o tome da koriste četkice odgovarajuće veličine, ni premale ni prevelike.

Tvrde četkice

Neki misle da su tvrde četkice bolje za zube. To nije tačno, pogotvo za starije osobe. Sa godinama se desni povlače i tako korijen zuba postaje izloženiji vanjskim uticajima, što često povećava osjetljivost. Korijen zuba prekriven je supstancom koja je daleko tanja od gleđi. Tvrde četkice mogu iritirati desni, a to može povećati osjetljivost zuba. Ovakva četkica može oguliti zubnu gleđ i omogućiti napad karijesu. Posavjetujte se sa stomatologom o tome kakva vrsta četkice bi bila odgovarajuća za vaše stanje zuba i desni.

Krckanje i isisavanje

Može biti veoma štetno po vaše zube ako nakon popijenog hladnog pića počnete krckati komadiće leda koji se nisu istopili. Lomljiva struktura i niska temperatura leda mogu prouzrokovati lom zuba ili se mogu javiti mikroskopske pukotine na površini gleđi, što može dovesti do većih stomatoloških problema. Podjednako je štetno krckati jezgro kokica, jer to također može dovesti do lomljenja zuba. Štetnu naviku predstavlja i to što neki ljudi u ustima čuvaju koštice nekog voća kao što su breskve, kajsije ili šljive kako bi ih isisavali i nagrizali.

Pretjerano konzumiranje slatkih napitaka u toku dana također predstavlja lošu naviku. Istraživanja su pokazala da konstantna izloženost slatkim i kiselim sokovima može podstaknuti kvarenje zuba. Sve ovo treba imati na umu kada jedete ili pijete. Zamijenite kocke leda sitnim lomjenim ledom. Ako volite krckati hranu probajte sa nečim zdravijim kao što je mrkva. Koristite slamčicu dok pijete slatke i gazirane napitke, kako bi se smanjila izloženost zuba ovim napicima.

Zubi nisu alatka

- Google oglasi -

Mnogi imaju naviku da zubima otvaraju pakovanje čipsa, odvrnu poklopac sa flašice laka za nokte, da zubima otkopčaju ručni sat ili da skinu etiketu novog komada odjeće. Sve to može škoditi zubima, a sa oslabljenog zuba se čak može i odlomiti komadić. Pojedinci toliko pretjeraju pa zubima otvaraju flaše piva ili nekog gaziranog pića, uzdajući se u zdravlje i jake zube, a zaboravljaju da je to najpogodniji način da se oni upropaste. Povedite računa o tome šta sve stavljate u usta prije nego što planirate da zube iskoristite kao alat. Koristite prave alate poput makaza ili kliješta da biste obavili posao, tako ćete ujedno održavati dobro zdravlje zuba.

Škrgutanje je štetna navika

Škrgutanje predstavlja naviku koja održava nervozu. Bilo da škrgućete u toku dana ili noću u usnu, time nanosite štetu svojim zubima. Stomatolozi vam mogu preporučiti zaštitnu masku ako imate problema sa škrgutanjem u toku noći. U nekim slučajevima jednostavno pomaže ako ste svjesni da imate ovu naviku i da pronađete drugi način za opuštanje.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Vaginalne gljivične infekcije – Prirodno liječenje

Vaginalne gljivične infekcije su jedan od najčešćih ginekoloških problema i, mada same po sebi nisu ništa ozbiljno, mogu da...

Kako se priprema jednostavni pekmez od šljiva – Recept

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već...
- Google oglasi -

Najmoćniji prirodni lijek – Aronija za šta je dobra

Kiselo-slatki plodovi aronije poslastica su sami po sebi, ali se od njih prave i zdravi i ukusni sokovi, marmelade,...

6 najboljih rješenja protiv pretjeranog znojenja

Znojenje je prirodni proces hlađenja tijela od visokih temperatura. No njegovi tragovi posred leđa, između grudi i bedra, te...

Ovo morate pročitati

Zašto mi je teško ustati ujutro

Saznajte koji sve zanakovi mogu biti simptomi ozbiljnih oboljenja,...

Koji su tipovi kože na licu i kako ih njegovati prirodnim metodama

Masnu kožu lica odaje sjaj i vidljive pore. Ovaj...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas