ZdravljeOdržite vaše zube čistima i zdravima

Održite vaše zube čistima i zdravima

-

Zdravi i lijepi zubi preduvjet su općeg zdravlja i zadovoljstva čovjeka. No, lijepog osmijeha nema bez mnogo uloženog truda i vremena. Ako želite zdrave i lijepe zube morate se ostaviti nekih ružnih navika koje štete vašim zubima i prilagoditi se na neke sasvim nove. Donosimo vam par savjeta o tome kako održati zdravlje vaših zubi.

Dobra oralna higijena podrazumjeva redovno pranje zuba, čišćenje koncem i odlazak stomatologu dva puta godišnje. Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, pola sata poslje doručka i prije odlaska na spavanje, ali nikada neposredno nakon jela. Tada je usljed povišene kiselosti zubna caklina posebno osjetljiva. Za pranje zuba treba izabrati četkicu od umjetnih vlakana, nakon upotrebe temeljno je oprati i dobro osušiti, a svakih je šest do osam sedmica obavezno zamijeniti.

Kada je riječ o pasti za čišćenje zuba, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube, te antibakterijske supstance koje pak štite zubno meso od razvoja i djelovanja štetnih bakterija. Pranje zuba treba trajati oko tri minute, laganim kružnim pokretima četkicom masirati i zubno meso, a očetkati jezik na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije. Međutim, čak i ako se pridržavate ovih pravila, postoji vjerovatnoća da imate neku od loših navika koje mogu ugroziti zdravlje zuba. Navodimo neke od najštetnijih navika i kako ih spriječiti.

- Google oglasi -

Nepravilno pranje i čišćenje zuba

Neki peru i čiste zube redovno, ali ne i dovoljno često. Čišćenje zuba koncem treba raditi svakodnevno. Ako niste sigurni kako pravilno koristiti konac za čišćenje, posavjetujte se sa stomatologom. Pored toga, korišćenje antibakterijskog sredstva za ispiranje usta može smanjiti broj bakterija koje izazivaju oboljenje desni. Možda će vam više odgovarati električna četkica za zube, posebno ako imate problema sa šakom, rukom ili ramenom, pa vam je teško zube prati običnom četkicom. Što se djece tiče, treba voditi računa o tome da koriste četkice odgovarajuće veličine, ni premale ni prevelike.

Tvrde četkice

Neki misle da su tvrde četkice bolje za zube. To nije tačno, pogotvo za starije osobe. Sa godinama se desni povlače i tako korijen zuba postaje izloženiji vanjskim uticajima, što često povećava osjetljivost. Korijen zuba prekriven je supstancom koja je daleko tanja od gleđi. Tvrde četkice mogu iritirati desni, a to može povećati osjetljivost zuba. Ovakva četkica može oguliti zubnu gleđ i omogućiti napad karijesu. Posavjetujte se sa stomatologom o tome kakva vrsta četkice bi bila odgovarajuća za vaše stanje zuba i desni.

Krckanje i isisavanje

Može biti veoma štetno po vaše zube ako nakon popijenog hladnog pića počnete krckati komadiće leda koji se nisu istopili. Lomljiva struktura i niska temperatura leda mogu prouzrokovati lom zuba ili se mogu javiti mikroskopske pukotine na površini gleđi, što može dovesti do većih stomatoloških problema. Podjednako je štetno krckati jezgro kokica, jer to također može dovesti do lomljenja zuba. Štetnu naviku predstavlja i to što neki ljudi u ustima čuvaju koštice nekog voća kao što su breskve, kajsije ili šljive kako bi ih isisavali i nagrizali.

Pretjerano konzumiranje slatkih napitaka u toku dana također predstavlja lošu naviku. Istraživanja su pokazala da konstantna izloženost slatkim i kiselim sokovima može podstaknuti kvarenje zuba. Sve ovo treba imati na umu kada jedete ili pijete. Zamijenite kocke leda sitnim lomjenim ledom. Ako volite krckati hranu probajte sa nečim zdravijim kao što je mrkva. Koristite slamčicu dok pijete slatke i gazirane napitke, kako bi se smanjila izloženost zuba ovim napicima.

- Google oglasi -

Zubi nisu alatka

Mnogi imaju naviku da zubima otvaraju pakovanje čipsa, odvrnu poklopac sa flašice laka za nokte, da zubima otkopčaju ručni sat ili da skinu etiketu novog komada odjeće. Sve to može škoditi zubima, a sa oslabljenog zuba se čak može i odlomiti komadić. Pojedinci toliko pretjeraju pa zubima otvaraju flaše piva ili nekog gaziranog pića, uzdajući se u zdravlje i jake zube, a zaboravljaju da je to najpogodniji način da se oni upropaste. Povedite računa o tome šta sve stavljate u usta prije nego što planirate da zube iskoristite kao alat. Koristite prave alate poput makaza ili kliješta da biste obavili posao, tako ćete ujedno održavati dobro zdravlje zuba.

Škrgutanje je štetna navika

Škrgutanje predstavlja naviku koja održava nervozu. Bilo da škrgućete u toku dana ili noću u usnu, time nanosite štetu svojim zubima. Stomatolozi vam mogu preporučiti zaštitnu masku ako imate problema sa škrgutanjem u toku noći. U nekim slučajevima jednostavno pomaže ako ste svjesni da imate ovu naviku i da pronađete drugi način za opuštanje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

5 najefikasniji metoda kako koristiti med za njegu kože

Med je djelotvoran, kako za zdravlje organizma, tako i za ljepotu kože. On poboljšava rad metabolizma, podstiče umnu i...

8 razloga zašto bi trebali češće da jedete mango

Mango je u cijelom svijetu poznat kao “kralj voća”, a taj naziv nije dobio tek onako. Mango voće je...

Za bolju cirkulaciju u nogama koristite ovaj prirodni lijek

Ukoliko imate hladne noge i ruke, blijedu kožu, osjećate težinu i grčeve u nogama, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom....

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...
- Google oglasi -

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Ovo morate pročitati

Virak čaj najbolji prijatelj žene

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine,...

Šta je sve potrebno našem tijelu tokom trudnoće?

Jeste li znali da B-vitamin (folna kiselina) može zaštititi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas