ZdravljeSavjetiŠta slabi bubrege? Manjak vode stvara višak otrova u...

Šta slabi bubrege? Manjak vode stvara višak otrova u krvi

-

Bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Zato je potrebno da znate šta slabi bubrege i smanjuje njihovu funciju. Bubrezi su među najvažnijim organima tjelesnog sistema – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbiraju minerale.

Posebno su poznati i kao zaštitnici tijela od otrova, zato što eliminiraju toksine i neutraliziraju kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi. Zbog svega što čine za naše tijelo trebali bismo ih čuvati. No, istraživanja pokazuju drugačije – bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju.

- Google oglasi -

Bolest bubrega pripada skupini “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna. Naučna istraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 % svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno djelovanje najvažniji.

Šta slabi bubrege

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno slabe bubrege i koje je potrebno što prije mijenjati.

Manjak vode u organizmu
Najvažnija zadaća bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže a tekućina, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

Višak soli u prehrani
Zlatno je pravilo – ne više od pet grama soli dnevno za zdravlje cijelog organizma. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osjetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrij koji se nalazi u soli. Višak soli utječe i na krvni pritisak te brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolirati.

- Google oglasi -

Kako otopiti kamen u bubregu pročitajte ovdje.

Zadržavanje urina
Mnogi izbjegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odgađaju odlazak na toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni mjehur, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.

Previše šećera
Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno pa da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedan je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru.

Manjak vitamina i minerala
Manjak vitamina i minerala preduvjet je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezij smanjuju rizik od dobivanja bubrežnih kamenaca pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu prehranu.

Životinjski proteini
Za zdrave bubrege prehrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, naročito namirnice životinjskog porijekla, dodatno opterećuje rad bubrega. Vremenom to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.

Manjak sna
Tokom spavanja tijelo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovit san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je između šest i osam sati sna svakog dana.

Za oporavak bubrega u svega nekoliko dana koristite…

Previše kafe
Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni pritisak, zbog čega su bubrezi pod posebnim stresom, što vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dvije šoljice dnevno.

Tablete protiv bolova
Iskustva pacijenata pokazala su da korištenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge skupine lijekova) može dovesti do naglog zatajenja bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.

Konzumacija alkohola
Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, no pretjerana konzumacija alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin koji bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik alkohol tijelu oduzima dragocjenu vodu pa tako dvostruko nepovoljno utječe na rad bubrega.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...
- Google oglasi -

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Ovo morate pročitati

Nana

Opis biljke: nana ili metvica je trajna zeljasta biljka,...

5 brzinskih ideja za sve koji se žele početi zdravije hraniti

Dosadili su vam odlasci u pekarnicu i naručivanje gotove...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas